Яйце „Фаберже” е открито на борда на суперяхта на руски олигарх

Яйце „Фаберже” е открито на борда на суперяхта на руски олигарх

Яйце „Фаберже” е открито на борда на суперяхта на руски олигарх

Безценно яйце "Фаберже" е открито при обиск на суперяхта, принадлежаща на руски олигарх. Морският съд е конфискуван, съгласно приетите санкции на Запада заради атаките на Русия срещу Украйна. Това съобщи заместник-главният прокурор на САЩ Лиза Монако, цитирана от Daily Sabah.

Прокурор Монако участва във форум по сигурността в американския щат Колорадо, пред участниците в който тя разкри подробности за операции срещу руски олигарси.

Яйцето „Фаберже“ на стойност десетки милиони долари е създадено от Петер Карл Фаберже по поръчка на руския цар Александър III за великденски подарък на съпругата му императрица Мария Фьодоровна през 1885 г. Тази традиция е продължена от неговия син – последният руски император Николай II. Бижутерът изработва за Романови общо 50 такива творби, от които са известни само 43.

Без да дава подробности за конфискуваната суперяхта, Монако заяви, че сега тя е закотвена в Сан Диего, след като отплава от Фиджи миналия месец по настояване на Американското министерство на правосъдието и ФБР.

Според турския вестник става въпрос за 107-метровата (351 фута) луксозна яхта Amadea, оценена на 300 млн. долара, която принадлежи на руския олигарх Сюлейман Керимов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ