Ракетна атака срещу американското посолство в Багдад

Ракетна атака срещу американското посолство в Багдад

Ракетна атака срещу американското посолство в Багдад

Посолството на САЩ в иракската столица Багдад е станало обект на атака с два ракетни залпа днес, каза говорител на посолството, цитиран от Ройтерс.

При нападението няма жертви, като се смята, че то е извършено от свързани с Иран милиции в Ирак, каза говорителят. Засега никой не е поел отговорност за атаката.

Това е първото съобщение за ракетно нападение срещу посолството, откакто групировка от свързани с Иран шиитски мюсюлмански милиции започнаха атаки срещу военни бази на американските сили в Ирак и съседна Сирия в средата на октомври.

Въоръжените групировки, действащи под знамето на „Ислямската съпротива в Ирак“, са свързани с повече от 70 подобни атаки заради подкрепата на Вашингтон за Израел във военна кампания на страната срещу ивицата Газа.

„Ние отново призоваваме правителството на Ирак, както сме правили в много случаи, да направи всичко по силите си, за да защити дипломатическия и коалиционния партньорски персонал и съоръжения“, каза говорителят на посолството.

Експлозии бяха чути близо до посолството, в центъра на иракската столица, около 4 часа сутринта в петък. Задействани са сирени, призоваващи хората да се скрият, според видеоклипове в социалните мрежи от мястото на инцидента.

Освен дипломатическия си персонал в Ирак, Съединените щати имат около 2500 войници в страната на мисия, която според Вашингтон има за цел да съветва и подпомага местните сили, опитващи се да предотвратят възраждането на групировката „Ислямска държава“, която през 2014 г. превзе големи части от страната и от Сирия, преди да бъде победена.

„Повтаряме, че си запазваме правото на самоотбрана и защита на нашия персонал навсякъде по света“, каза говорителят.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ