Япония обсъжда глобалната сигурност

Япония обсъжда глобалната сигурност

Япония обсъжда глобалната сигурност

Ръководителят на японската дипломация Йошимаса Хаяши обсъди днес глобалната сигурност и присъствието на Китай в Тихия океан с лидера на Соломоновите острови, като стана първият японски външен министър, посещаващ островната държава, предаде Ройтерс.

Хаяши каза, че страната му "следи развитието" на пакта за сигурност, който Соломоновите острови подписаха с Китай миналата година, и обсъди с премиера Манасе Согаваре настоящата глобална среда за сигурност, се посочва в изявление на японското външно министерство, пише БТА. Посещението се състои година след като пактът за сигурност между Китай и Соломоновите острови предизвика безпокойство в САЩ и Австралия от амбициите на Китай да разшири влиянието си в региона.

Япония заяви готовност да предостави помощ в областта на морската сигурност, тъй като се стреми към партньорства с тихоокеанските островни държави за насърчаване на регионалния мир и стабилност чрез своята стратегия за свободен и открит Индо-тихоокеански регион, посочи министерството.

Хаяши е потърсил също разбиране във връзка с плана на Япония да изхвърли в океана 1 милион тона обеззаразена вода от авариралата ядрена централа "Фукушима-1". Той е връчи на Согаваре писмо от японския министър-председател Фумио Кишида по въпроса.

Според министерското изявление Согаваре е изразил надежда Япония да гарантира безопасно изпускане на водата и да прояви откритост по отношение на процеса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ