Археолози откриха гробница на египетски генерал на 2500 години

Археолози откриха гробница на египетски генерал на 2500 години

Археолози откриха гробница на египетски генерал на 2500 години

Група археолози от Чешкия институт по египтология откриха гробницата на древен египетски генерал в Саккара южно от Гиза. Погребалното съоръжение, намерено в Абусир, е принадлежала на пълководеца Wahibre-mery-Neith, който е водил чужди наемници в период, когато империята се разширява. Египетското министерство на туризма и антиките каза, че гробницата датира някъде между 26-та и 27-ма династия, което я поставя малко преди 500 г. пр.н.е., предаде ART News.

Мавзолеят се простира на 52 фута в земята и съдържа базалтов саркофаг, който, за съжаление, е бил празен при отварянето му. Капакът му е гравиран с цитат от Египетската книга на мъртвите, който предава информация за това как хората възкръсват по време на пътуването си в отвъдното.

Археолозите също откриха алабастрови съдове, в които се съхраняват важни органи, извадени от тялото при мумифицирането му, както и 402 шабти – малки погребални фигури, които съпровождат мъртвия си господар, за да му служат в отвъдния свят.

Гробницата е била плячкосана през 4-5 век пр. н. е. Крадците са проникнали в нея чрез дупка в стената и са разбили част от ковчега. Въпреки това тази находка се определя като уникална и изключително важна, посочи археологът Мохамед Муджахид.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ