Байдън готов да обсъди с Русия нова система за контрол над въоръженията

Байдън готов да обсъди с Русия нова система за контрол над въоръженията

Байдън готов да обсъди с Русия нова система за контрол над въоръженията

Съединените щати са готови оперативно да обсъдят с Русия нова система за контрол на въоръженията, включително и ядрени. Това съобщи в понеделник президентът на САЩ Джо Байдън. tекстът на изявлението му е публикуван на сайта на Белия дом.

„Днес моята администрация е готова да премине бързо към преговори за нова система за контрол на въоръженията, която ще замени START II – Договор между САЩ и Русия за мерките по дългосрочното съкращение и ограничения на стратегическите нападателни оръжия, който изтича през 2026 г. „Но преговорите изискват съвестен партньор, който е готов да действа“, каза Байдън.

Той припомни, че дори в разгара на Студената война Вашингтон и Москва успяха да работят заедно, за да осигурят стратегическа стабилност в света. Според американския лидер сега Русия отново ще трябва да демонстрира, че е готова да възобнови работата по контрола върху ядрените оръжия. 

Освен това Байдън смята, че Китай, който също има ядрени оръжия и съответно е отговорен за стабилизирането на ситуацията в региона и света, също трябва да вземе участие в обсъждането на нова система за контрол на въоръженията.

През юни профилният асистент на ръководителя на Държавния департамент Малори Стюарт каза, че Съединените щати искат да запазят ограниченията върху руския ядрен арсенал съгласно Договора за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ-3), както и да наложи ограничения върху нови видове оръжия, включително тактически.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ