Беларуска журналистка осъдена на 8 г. затвор за държавна измяна

Беларуска журналистка осъдена на 8 г. затвор за държавна измяна

Беларуска журналистка осъдена на 8 г. затвор за държавна измяна

Съд в Беларус осъди на осем години затвор журналистката от телевизия "Белсат" Катерина Андреева, съобщава Интерфакс, позовавайки се на нерегистрирания правозащитен център "Весна" в Беларус. 

На 13 юли се състоя третото съдебно заседание, предишните две бяха на 4 и 6 юни. Делото се проведе при закрити врати, в резултат на което Катерина Андреева беше осъдена на осем години затвор. Съпругът на Андреева по-рано съобщи, че тя е обвинена по алинея 1 на член 356 от Наказателния кодекс (НК) на Беларус - „Измяна на държавата“.  Катерина Андреева беше задържана на 15 ноември 2020 г. по време на неразрешен протест в Минск. Това се е случило в апартамента на една от кооперациите, откъдето тя, заедно с Дария Чулцова, която също беше задържана, предаваха на живо по телевизионния канал „Белсат“.

През февруари 2021 г. Андреева и Чулцова бяха осъдени на две години затвор за ръководене на „групови действия, грубо нарушаващи обществения ред“. „Белсат“ е сателитен телевизионен канал на беларуски език, създаден съвместно от полското външно министерство и полската обществена телевизия (TVP). Телевизионният канал не е акредитиран в Беларус и е признат за екстремистки.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ