Бивш посланик на САЩ арестуван за шпионаж в полза на Куба

Бивш посланик на САЩ арестуван за шпионаж в полза на Куба

Бивш посланик на САЩ арестуван за шпионаж в полза на Куба

Бившият посланик на САЩ в Боливия Мануел Роча беше арестуван по обвинения в тайно шпиониране като агент на кубинското правителство, съобщава Асошиейтед прес, позовавайки се на информирани източници.

Според тях 73-годишният Роча е бил арестуван в Маями във връзка с образувано дело. Един от източниците каза, че Роча е обвинен, че работи за защита на интересите на кубинското правителство.

Агенцията припомня, че федералният закон изисква хората, изпълняващи политически задачи за чуждо правителство или организация в Съединените щати, да се регистрират в Министерството на правосъдието. Според източници на агенцията по-подробна информация по случая Роча ще бъде оповестена на съдебно заседание. Асошиейтед прес уточнява, че Роша е бил първият американски дипломат в Аржентина от 1997 до 2000 г.

На следващия си пост като посланик в Боливия той се намеси директно в президентската надпревара през 2002 г. Агенцията отбелязва, че няколко седмици преди вота той е предупредил, че САЩ ще спрат помощта за южноамериканската държава, ако избере Ево Моралес за президент.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ