Бившият канцлер на Германия Шрьодер се бори в съда срещу отнетите си привилегии

Бившият канцлер на Германия Шрьодер се бори в съда срещу отнетите си привилегии

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който ръководеше правителството през 1998-2005 г., подаде жалба срещу решението на Административния съд на Берлин, който през май потвърди решението на Бундестага да лиши бившия канцлер на Германия от част на привилегиите. Сега делото ще бъде разгледано от Висшия административен съд на Берлин - Бранденбург. Това съобщи във вторник агенция ДПА, позовавайки се на представител на съда. Агенцията обаче уточни, че все още не е ясно кога ще стане това. Адвокатът на Шрьодер Михаел Нагел заяви веднага след произнасянето на решението, че ще посъветва клиента си да подаде жалба срещу това.

В началото на май Административният съд на Берлин отхвърли иска на Шрьодер и потвърди решението на Бундестага да лиши бившия канцлер на Германия от редица привилегии. Миналата година бюджетната комисия на Бундестага одобри молба на управляващите партии с искане бившият канцлер да бъде лишен от някои от привилегиите, които в съответствие със закона се финансират от данъкоплатците. По този начин финансирането за издръжката на офиса на Шрьодер в парламента престава да идва от бюджета, както и изплащането на заплатите на служителите му. Бившият канцлер смята, че това решение противоречи на конституцията. Съдът на германската столица от своя страна прие тази стъпка за законна. В същото време Шрьодер запази месечната пенсия, която получават бивши правителствени ръководители. Запазено е и правото на лична охрана.

Шрьодер е критикуван в Германия заради проруската си позиция. Така в интервю той подчерта, че политическата и икономическа изолация на Русия в дългосрочен план е невъзможна и просперитетът на Европейския съюз, включително Германия, винаги ще зависи от доставките на руски суровини. Съпругата на бившия канцлер Сео Йонг Ким беше уволнена от компанията NRW.Global Business, след като тя и съпругът й присъстваха на прием, организиран от руското посолство в Германия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ