Борел: Израелските действия в Газа нарушават международното право

Борел: Израелските действия в Газа нарушават международното право

Борел: Израелските действия в Газа нарушават международното право

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел снощи обвини израелското правителство, че нарушава международното право с налагането на пълна блокада на Газа в отговор на нападението на палестинската военна групировка "Хамас" срещу Израел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След извънредна среща на външните министри на ЕС за обсъждане на последиците от нападението, Борел също така заяви, че "преобладаващото мнозинство" от външните министри на ЕС подкрепя продължаването на изплащанията на помощи за Палестинската автономия, която управлява Западния бряг.

Борел направи изявлението си ден след като еврокомисарят Оливер Вархей заяви, че всички помощи за развитие на палестинците на ЕС са били замразени. Европейската комисия същата вечер огласи свое съобщение, с което опроверга Вархей и каза, че той е проявил самоинициатива.

Борел беше поканил израелския и палестинския министър на външните работи да участват чрез видеоконференция в срещата в град Маскат, Оман. Израелският външен министър Ели Коен обаче не пожелал да участва в среща, на която щял да бъде изслушан и министърът на Палестинската автономия Рияд Ал Малики, така че в крайна сметка нито една от двете страни не участвала в срещата, съобщиха официални представители.

Борел повтори, че ЕС осъжда нападенията от страна на "Хамас", при които загинаха повече от 1000 израелци, повечето от които цивилни граждани. Но той заяви, че отговорът на Израел – който по информация от местни официални представители досега е убил най-малко 770 местни жители на Газа - трябва да бъде в съответствие с международното хуманитарно право и решението за налагане на пълна блокада на Газа противоречи на този стандарт.

"Израел има право да (се) защитава, но това трябва да се прави в съответствие с международното право, хуманитарното право, а някои решения са в противоречие с международното право", каза ръководителят на европейската дипломация след срещата.

Борел спомена, че ООН е заявила че "прекъсването на водоснабдяването, прекъсването на електроснабдяването, прекъсването на доставките на храна за основно цивилни хора е в разрез с международното право".

Израел разкритикува изявлението на ООН, като обвини ръководителя на органа по правата на човека на организацията, че не е осъдил "Хамас" като терористи.

Борел подчерта, че ЕС не си сътрудничи с "Хамас", която управлява Газа и която ЕС класифицира като терористична организация. Но той заяви, че е жизненоважно блокът да продължи да предоставя помощ за подпомагане на палестинските цивилни граждани чрез Палестинската автономия. "Колективно наказание, наложено срещу всички палестинци, би било несправедливо и непродуктивно", добави той.

Междувременно еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон каза на Илон Мъск да се справи с разпространението на дезинформация в неговата платформа за съобщения "Екс" (доскоро "Туитър") във връзка с изненадващата атака на ислямистката групировка "Хамас" срещу Израел, за да се съобрази с новите правила на ЕС за онлайн съдържание, предаде Ройтерс.

Бретон заяви, че има индикации, че "Екс" е била използвана за разпространение на незаконно съдържание и дезинформация в ЕС. "Ето защо Ви приканвам спешно да гарантирате, че Вашите системи са ефективни и да докладвате на моя екип за предприетите антикризисни мерки", пише Бретон в обръщение до Мъск. Еврокомисарят не даде подробности за дезинформацията, която е имал предвид.

В отговор на публикацията на Бретон в "Екс" Мъск заяви, че политиката на компанията му предполага, че всичко е с отворен код и е прозрачно. "Моля, избройте нарушенията, за които намеквате в "Екс", за да може обществеността да ги види", отговори той на публикацията на еврокомисаря.

Бретон заяви, че Мъск знае, че има проблем. "Вие сте наясно с докладите от Вашите потребители – и от властите – относно фалшиво съдържание и възхвала на насилието. От Вас зависи да покажете, че правите това, за което говорите", репликира той Мъск.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ