Дипломатично разминаване между Русия и Украйна в Истанбул на церемонията за зърното

Дипломатично разминаване между Русия и Украйна в Истанбул на церемонията за зърното

Дипломатично разминаване между Русия и Украйна в Истанбул на церемонията за зърното

Представители на Русия, Турция и ООН подписаха споразумение за износ на украинско зърно през Черно море. Церемонията беше излъчвана на живо по руския тв канал РБК.

На церемонията в Истанбул присъстваха генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу и министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков. Самото подписване обаче протече с протоколно осигурена дистанция между Русия и Украйна. Първо руският министър на отбраната Сергей  Шойгу подписа отделно споразумението с Турция и ООН, а след това на масата за полагане на подписи седна украинският министър. Подписите от страна на Турция положи турският министър на отбраната Хулуси Акар.

Сергей Шойгу /на сн. вляво/ и Хулуси Акар разменят поздрав след подписването на споразумението

Украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков и Хулуси Акар разменят папките с подписаното споразумение.

Русия и Украйна трябва незабавно да прекратят военните действия, за да избегнат нови жертви и икономически загуби за цялото човечество, заяви в кратка реч вв началото на церемонията домакинът, турският президент Реджеп Тайип Ердоган.  „От самото начало заявихме, че няма да има победители в тази война, не само воюващите страни, но и целият свят ще загуби. <...> Ние призоваваме за прекратяване на тези сблъсъци“, каза той. Ердоган също така изрази увереност, че конфликтът между Русия и Украйна в крайна сметка ще приключи на масата за преговори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ