Disney забавя темпото с продукциите на Marvel Studios и Lucasfilm

Disney забавя темпото с продукциите на Marvel Studios и Lucasfilm

Disney забавя темпото на продуциране на филми и телевизионни сериали на база на франчайзите на Marvel Studios и Lucasfilm, заяви пред Си Ен Би Си изпълнителният директор на компанията Боб Айгър.

Ходът идва в момент, когато компанията се стреми да намали разходите си на фона на слабото представяне на редица нейни филми на боксофиса.

По-рано тази година Disney проведе мащабна реорганизация на бизнеса, която включва съкращаване на разходите с 5,5 млрд. долара, от които 3 млрд. долара ще дойдат от намаляването на съдържанието, с изключение на спортните програми.

Айгър каза в четвъртък, че са взети много решения, за да се подкрепи водещата стрийминг услуга на компанията Dsney+ и да се привлекат повече клиенти.

Макар че обърна внимание на неуспехите на Disney с някои анимационни филми на Pixar през последните месеци, той даде Marvel за конкретен пример за прекомерните усилия на компанията да изпомпва оригиналното си съдържание на стрийминг платформи.

„Marvel е чудесен пример за това. Marvel не беше в телевизионния бизнес на някакво значително ниво, но с времето бе увеличена филмовата продукция и в крайна сметка направиха редица телевизионни сериали“, каза Айгър. „Честно казано, това намали фокуса и вниманието“, добави той.

Disney придоби Marvel за повече от 4 млрд. долара през 2009 г. и оттогава франчайзът е донесъл на компанията милиарди долари в глобалния бокс офис.

По-рано тази година Айгър каза, че компанията трябва да прецени колко филмови продължения трябва да получи всеки герой в кинематографичната вселена на Marvel и да постави фокус върху „новостта“ за марката.

По-рано тази година „Ант-Мен и Осата: Квантомания“ дебютира като 31-вият филм в кинематографичната вселена на Marvel, поставяйки началото на т.нар. пета фаза на 15-годишния франчайз. Филмът отбеляза най-резкия спад в продажбите на билети от първия уикенд до втория уикенд в историята на франчайза. Отзивите на публиката и критиците към лентата също бяха смесени.

Междувременно „Пазители на Галактиката: Трета част“ се представи много по-добре, като спечели повече от 800 милиона долара в световен мащаб.

На фронта на Lucasfilm не е имало филм по кината от поредицата „Междузвездни войни“ от 2019 г. насам и компанията се фокусира основно върху сериали, като номинираните за Еми „Андор“ и „Оби-Уан Кеноби“ за Disney+. „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“ на Lucasfilm, петият филм от този франчайз, разочарова на боксофиса.

Все пак, подобно на Marvel, Lucasfilm осигури добри приходи за Disney през годините.

Компанията купи Lucasfilm през 2012 г. за около 4 милиарда долара и възвърна инвестицията си само за шест години след доходоносна нова трилогия за „Междузвездни войни“, заедно със самостоятелни филми като „Rogue One: История от Междузвездни войни“ .

За Disney и повечето от неговите стрийминг конкуренти, оригиналното съдържание се предлага единствено на техните собствени водещи платформи, вместо да бъде лицензирано за други –

В четвъртък обаче Айгър каза, че е възможно компанията да лицензира съдържанието на Disney за други стрийминг платформи.

„Това е възможност. Няма да го изключвам“, каза Айгър. Той добави, че лицензирането е било част от колекция от модели, които формират традиционния телевизионен бизнес, и задържането на съдържание за тяхната собствена платформа в първите дни на стрийминг е правилният ход.

Наскоро се появи информация Warner Bros. Discovery е водила преговори за лицензиране на съдържание на HBO за други платформи, включително Netflix. Компанията също премахна съдържание от своята услуга Max и го лицензира за безплатни, поддържани от реклами платформи за стрийминг, като Tubi на Fox Corp.

Disney също последва примера в премахването на съдържание от своята стрийминг платформа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ