До 2027 г. Великобритания ще въведе въглероден данък върху вносните стоки

До 2027 г. Великобритания ще въведе въглероден данък върху вносните стоки

До 2027 г. Великобритания ще въведе въглероден данък върху вносните стоки

Великобритания ще въведе нов механизъм за ценообразуване на въглеродните емисии до 2027 г. за стоки, внесени от страни с нисък или нулев данък като част от усилията за декарбонизация, предаде Ройтерс.

Планираният механизъм за корекция на въглеродните граници (CBAM) ще се прилага за въглеродно-интензивни продукти в секторите на желязото, стоманата, алуминия, торовете, водорода, керамиката, стъклото и цимента.

Приложената такса ще зависи от количеството въглеродни емисии при производството на вносната стока и всяка разлика между въглеродната цена, прилагана в страната на произход, и въглеродната цена, пред която са изправени производителите от Обединеното кралство.

"Данъкът ще гарантира, че въглеродно интензивните продукти от чужбина - като стомана и керамика, са изправени пред сравнима въглеродна цена с тези, произведени във Великобритания, така че усилията за декарбонизация се превръщат в намаляване на глобалните емисии", заяви финансовият министър Джереми Хънт. 

Великобритания, която има за цел да достигне нетни нулеви емисии до 2050 г., стартира система за търговия с емисии (ETS) през 2021 г., за да таксува електроцентрали, фабрики и авиокомпании за всеки тон въглероден диоксид, който отделят като част от усилията за постигане на тази цел.

Много други региони като Европейския съюз и Китай работят с такива системи, но цените в рамките на схемите варират и много региони изобщо нямат въглеродни цени.

Британският еталонен въглероден договор ETS в момента се търгува около 36,60 паунда ($46,34) за метричен тон, докато договорите в ETS на Китай се търгуват около 71,60 юана ($10,04) за тон.

Великобритания заяви, че таксата ще помогне за намаляване на риска от така нареченото изтичане на въглерод, избягвайки изместването на емисиите към други страни, защото те имат по-ниска или никаква цена на въглерода.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ