Джанет Йелън ще се срещне с китайския финансов министър в Швейцария

Джанет Йелън ще се срещне с китайския финансов министър в Швейцария

Джанет Йелън ще се срещне с китайския финансов министър в Швейцария

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън ще се срещне с китайския си колега, вицепремиерът Лиу Хе, в Швейцария в сряда, за да обсъдят икономическото развитие между двете страни, съобщи Асосиейшед прес.

Преговорите в Цюрих ще бъдат продължение на срещата през ноември миналата година  между президента Джо Байдън и китайският лидер Си Дзинпин в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия. Двамата световни лидери се споразумяха да упълномощят ключови висши служители да поддържат комуникация.

Напрежението между двете водещи световни икономики нараства въпреки търговските им връзки. Администрацията на Джо Байдън блокира продажбата на модерни компютърни чипове на Китай и обмисля забрана за инвестиции в някои китайски технологични компании, което вероятно подкопава ключова икономическа цел, която Си постави за страната си. Изявленията на президента демократ, че САЩ ще защитават Тайван срещу китайска инвазия, увеличиха напрежението.

Срещата в Швейцария  идва преди пътуването на Джанет Йелън до Сенегал, Замбия и Южна Африка тази седмица, което ще бъде първото от поредица посещения на служители от администрацията на Байдън в Субсахарска Африка през годината.

Африка е от решаващо значение за световната икономика поради бързо нарастващото си население и значителни природни ресурси. Задълбочаващото се икономическо влияние на Китай в Африка,надминавайки САЩ в търговията с континента, за да се превърне в един от най-големите кредитори в света, също е мотив за САЩ да задълбочават връзките си с африканските нации, припомня Асосиейшед прес. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ