Джо Байдън и Си Цзинпин ще разговарят по телефона в четвъртък

Джо Байдън и Си Цзинпин ще разговарят по телефона в четвъртък

Джо Байдън и Си Цзинпин ще разговарят по телефона в четвъртък

Американският президент Джо Байдън планира да говори утре по телефона с китайския си колега Си Цзинпин за първи път от 4 месеца, като се очаква двамата да обсъдят много двустранни и международни проблеми, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Една от темите на разговора им утре е потенциалното посещение на Нанси Пелоси в Тайван. Ако това се случи, Китай предупреди, че ще реагира остро заради претенциите му върху острова.  Китайското външно министерство отказа коментар за утрешния разговор. Въпреки това говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян повтори предупрежденията на Китай относно евентуалната визита  на Пелоси в Тайван.

„Ако Щатите упорстват да напредват по своя собствен път, оспорвайки онова, което е важно за Китай, това със сигурност ще получи твърд отговор“, каза Чжао на репортери по време на брифинг и допълни, че отговорността от последствията трябва да бъде поета от САЩ. Канцеларията на Пелоси тепърва предстои да обяви кога и дали изобщо тя ще направи посещението си в Тайван. Моментът е изключително неподходящ за подобно посещение заради нарасналото напрежение между Пекин и Вашингтон заради търговската война, човешките права и Тайван. Байдън няма правомощието да забрани подобна визита в Тайван на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес, но китайското комунистическо правителство избра да игнорира разделението на властите в САЩ, като каза, че Конгресът е подчинен на американската администрация.

От гледната точка на Пекин, фактът, че и двете институции са под контрола на Демократичната партия, засилва идеята, че по някакъв начин Пелоси действа с подкрепата на Байдън. Байдън миналата седмица каза пред репортери, че американски военни представители смятат, че „не е добра идея“ Пелоси да посети Тайван в този момент.

Вестник „Файненшъл таймс“ съобщи миналата седмица, че председателката на Камарата на представителите на Конгреса ще посети Тайван през август. Първоначално се е планирало пътуването й до там да е през април, но то се е отложило заради положителния й тест за Ковид-19. Пелоси ще е най-висшестоящият американски представител на избираема длъжност, който ще посети Тайван, откакто републиканецът Нют Гингрич пътува дотам през 1997 г., по времето, когато беше председател на Камарата на представителите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ