Екипират с алармени бутони канадските депутати, изложени на заплахи

Екипират с алармени бутони канадските депутати, изложени на заплахи

Екипират с алармени бутони канадските депутати, изложени на заплахи

Канадските депутати ще бъдат вече екипирани с алармени бутони, за да сигнализират директно до силите на реда. Това съобщи вчера правителството след нова вълна от тормоз, опити за сплашване и заплахи срещу политици от страната, предаде Франс прес.

Представяйки новата мярка, министърът на обществената сигурност Марко Мендичино обясни, че през последните седмици е бил заплашван със смърт онлайн, след като в страната бе обявена нова нормативна уредба за оръжията.

"Ситуацията е твърде обезпокоителна", заяви той и добави, че "негативната и токсична риторика онлайн може да доведе до насилие". "Наистина е важно да имаме възможност за оживени дебати, но те трябва да протичат цивилизовано и без никакви заплахи, сплашване и явно престъпно поведение, с каквито се сблъскваме все по-често онлайн", продължи министърът.

Депутатите ще могат да носят тези уреди постоянно, също и да преминават обучение как да се справят със ситуации, водещи до риск от насилие, предава БТА.

Канадският премиер Джъстин Трюдо, ударен с чакъл в лицето на митинг по време на последната предизборна кампания, каза вчера, че осъзнава че "срещу правителството и неговите членове са насочени значителен гняв и фрустрация, които ни заобикалят". "Трябва да гарантираме сигурност на всеки служител на обществото от определено равнище", допълни той. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ