ЕС и НАТО подкрепят решението на България за изгонването на служители от руското посолство в София

ЕС и НАТО подкрепят решението на България за изгонването на служители от руското посолство в София

ЕС и НАТО подкрепят решението на България за изгонването на служители от руското посолство в София

Европейският съюз и НАТО подкрепиха България за решението ѝ да изгони 70 служители от посолството на Русия в София, след като посланикът на Москва у нас Елеонора Митрофанова заплаши, че е възможно скъсване на дипломатическите отношения между двете страни.

Действията на България са "напълно в съответствие с международното право", тъй като дипломатите от руското посолство са действали в нарушение на международните договори, се казва в позиция на Европейския съюз.

„ЕС подкрепя изцяло България и изразява солидарност при тези обстоятелства, като ще следи отблизо този въпрос“, се посочва в изявлението на 27-членния блок.

Подобна несъразмерна стъпка от страна на Русия може само допълнително да послужи за нейната международна изолация, добавя говорителят на ЕС.

НАТО също излезе с позиция по дипломатическото напрежение между Москва и София.

„Решението на България да изгони 70 руски служители, припознати като чужди агенти, е суверенно и трябва да бъде уважавано. Съюзниците на НАТО категорично осъждат дългогодишния модел на принуждаващо поведение на Русия, нейните опити да се меси в нашите демократични процеси и работата на дадени институции, както и да се цели в сигурността на нашите граждани. Ние оставаме солидарни с нашия партньор България”, се казва в официално изявление на Северноатлантическия пакт.

Великобритания също изрази подкрепа към България по темата за изгонването на дипломати и служители от посолството на Москва у нас.

"Великобритания приветства решителните действия на България за изгонване на 70 руски дипломати и разузнавачи. Ние заставаме в подкрепа на България и нейните по-нататъшни стъпки за защита на своите суверенитет и сигурност от руски враждебни действия" написа в Twitter министърът за Европа и Северна Америка на Великобритания Джеймс Кревърли.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ