Германия намалява отоплението в обществените сгради до 19 градуса през зимата

Германия намалява отоплението в обществените сгради до 19 градуса през зимата

Германия намалява отоплението в обществените сгради до 19 градуса през зимата

Германия, която се опасява от недостиг на газ, тази зима ще ограничи отоплението в обществените сгради с термостат, който няма да може да надвишава 19 градуса. Това съобщи министърът на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Франс прес. Екологът Хабек, който е и министър на климата, още през юли представи мерки за икономия на енергия.

"Освен тези мерки, отоплението в обществените сгради вече не трябва да надвишава 19 градуса, с изключение на болниците и социалните институции", посочи той в интервю за в. "Зюддойче цайтунг", което ще бъде публикувано утре, предава БТА. Министърът уточни, че за целта ще бъдат приети съответни разпоредби.

За икономии на електроенергията историческите сгради и паметници вече няма да бъдат осветявани през нощта. Някои градове в страната, сред които и столицата Берлин, вече прилагат тази мярка.

Според Хабек в трудовата сфера са необходими повече икономии, като по въпроса се водят разговори с министерството на труда и социалните партньори.

От няколко седмици правителството на канцлера Олаф Шолц призовава за мобилизация с цел икономия на енергия, която вече силно поскъпна, а и е възможно доставките да се влошат през зимата заради войната в Украйна. Есента и зимата се очертават тежки за най-голямата европейска икономика заради енергийната криза, "която тепърва предстои за икономиката", според предишни изказвания на министерството на икономиката, който очаква "трудна зима".

Обявена беше кампания, насочена към компаниите и частните лица, за насърчаване на някои практики като намаляване на климатиците в сградите, използване на обществен транспорт или поставяне на слушалка за душ, която пуска по-малко вода. Много градове вече понижиха температурата на водата в басейните и градското осветление. Общината в баварския град Аугсбург дори възнамерява да спре някои светофари.

Към началото на юни Германия беше зависима на 35 на сто от вноса на руски газ спрямо 55 на сто преди войната в Украйна. Отоплението на домакинствата все така е 50% на газ. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ