Горски пожари в Гърция опустошават гори, десетки къщи са изпепелени, стотици се евакуират

Горски пожари в Гърция опустошават гори, десетки къщи са изпепелени, стотици се евакуират

Силни горски пожари бушуват за трети пореден ден на запад от Атина, унищожавайки гори и сгради. На места тече и евакуация, докато властите са в готовност за нова гореща вълна, която може допълнително да усложни обстановката в цялата страна, съобщава Ройтерс.

Три села и един хотел са евакуирани на остров Родос след избухване на нов горски пожар, унищожил горски площи.

В континенталната част на Гърция пожарникарите работиха през цялата нощ, за да задържат пламъците на разстояние от комплекс от крайбрежни рафинерии. 

Пламъците се разгаряха отново, тъй като вятърът постоянно променяше посоката си, а гъст дим покриваше широкия район, съобщи държавната телевизия ERT. Властите наредиха евакуация на три района, като препоръчаха на жителите да се насочат към град Мегара.

Операция за гасене по въздух беше подновена рано тази сутрин над  градовете Мандра, западно от Атина, и Лутраки, близо до Коринтския канал, който разделя континентална Гърция от Пелопонес.

Четири самолета, изпратени от Италия и Франция, се присъединиха към усилията за справяне с огнените стихии. Пожарникари от цялата страна, подкрепени от екипи от Румъния, Полша и Словакия, също са на терен да помагат в борбата с пламъците.

Пожарите са често срещани в Гърция, но по-топлите и сухи лета превърнаха Средиземноморието в гореща точка за горски пожари през последните години.

Десетки къщи са изпепелени, а стотици бяха принудени да бягат от пламъците, които обхванаха селата във вторник.

В повишена готовност

Министър-председателят Кириакос Мицотакис посети националния оперативен център, за да се запознае със ситуацията.

Гръцката метеорологична служба предупреди за повишен риск от пожари през тази седмица, тъй като страната се възстановява от първата голяма гореща вълна за лятото. Според прогнозите в четвъртък ще започне втора гореща вълна.

"Условията са екстремни и вероятно ще останат такива още една седмица", заяви Костас Цигас, ръководител на асоциацията на служителите на пожарните служби, пред гръцката телевизия SKAI.

Пожарът, който избухна в понеделник в района на Дервенохория, на около 30 км северно от Атина, се разпространи бързо, раздухан от ветровете, и във вторник достигна Мандра, изгаряйки къщи и принуждавайки хората да бягат.

Не всички обаче тръгват доброволно. Кадри на гръцката полиция показаха как полицаи молят група монахини, пеещи химни, да се евакуират от манастир, а на други кадри се вижда как служители на реда подканят с викове хора "да вървим", докато високи пламъци се приближават до склад за дървен материал.

Обширният регион има горчив предишен опит с природни бедствия. През 2017 г. Мандра, предимно индустриален район, беше засегнат от внезапни наводнения, при които загинаха 24 души.

Година по-късно 101 души загинаха в крайморския град Мати, източно от Атина, който бе изравнен със земята от горски пожар за броени часове.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ