Иран е заподозрян, че използва смъртно наказание за сплашване на протестиращите

Иран е заподозрян, че използва смъртно наказание за сплашване на протестиращите

Иран е заподозрян, че използва смъртно наказание за сплашване на протестиращите

Световните правозащитни организации заподозряха, че иранските власти умишлено увеличават броя на смъртните присъди, за да сплашат протестиращите. Това пише британското издание Express, цитирано от световни медии.

Според правозащитни организации повече от 500 души са били екзекутирани в Иран през 2022 г., почти 200 повече от миналата година (през 2021 г. са били екзекутирани 333 души). От началото на протестите смъртно наказание е приложено срещу 11 граждани. Според правозащитници тази тенденция може да означава, че иранският режим използва смъртното наказание като „оръжие за репресии срещу протестиращите“.

„Тези хора бяха осъдени на смърт без справедлив процес или справедлив процес при закрити врати на Революционния съд, присъдите им нямаха правна сила. Тези екзекуции имат за цел да предизвикат страх в обществото и да отклонят общественото внимание от провалите на разузнаването на Ислямската република“, каза Махмуд Амири-Могадам, ръководител на иранския клон на организацията за правата на човека.

На 6 декември стана известно, че ирански съд е осъдил на смърт няколко протестиращи, обвинени в убийството на заместник-полицай. Уточнява се, че съдът е постановил смъртна присъда на петима демонстранти във връзка със смъртта на Рухолах Адамян в Карадж. В същото време се отбелязва, че присъдите могат да бъдат обжалвани. Британската организация Amnesty International също предостави данни, според които най-малко 28 души, арестувани за участие в демонстрации, рискуват да бъдат екзекутирани.

Протестите започнаха в Иран през септември след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която почина, след като беше задържана от полицията. Семейството на Махса твърди, че причината за смъртта й е побой от полицаи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ