"Криза във възможно най-лошия момент": Италиански медии за политическата нестабилност в страната

Криза във възможно най-лошия момент: Италиански медии за политическата нестабилност в страната

"Криза във възможно най-лошия момент": Италиански медии за политическата нестабилност в страната

Марио Драги, който миналата седмица подаде оставка заради правителствена криза в Италия, но тя бе отхвърлена от президента Серджо Матарела, заминава днес на посещение в Алжир, предадоха италианските информационни агенции. Посещението трябваше да е двудневно, но заради кризата ще е само ден. В сряда Драги трябва да се яви пред двете камари на италианския парламент, за да провери дали те ще потвърдят доверието си в него и ако това не се случи, той вероятно ще подаде отново оставка, предава БТА.

В Алжир Драги ще участва в четвъртата междуправителствена среща на върха. В делегацията, придружаваща Драги, ще има редица италиански министри. Двете страни ще обсъждат енергийните доставки, продоволствената криза и миграцията, както и други теми от двустранен интерес.

Алжир е важен доставчик на газ за Италия. Двете страни сключиха през април важен договор, с който газовите доставки се увеличават. Това се случва в момент, в който страната търси алтернативи на зависимостта си от руския газ.

Междувременно в Италия продължават коментарите и реакциите на възникналата криза. През уикенда продължиха дебатите в "Движение 5 звезди" на бившия премиер Джузепе Конте, което е в основата на кризата, след като то не участва в ключов вот в Сената на законопроект с помощи за домакинствата и компаниите заради украинската криза, включващ също така и разпоредби, свързани със сектора на енергетиката, които са в противоречие със "зелените идеи" на Движението. Освен това "Движение 5 звезди" настоява и за действия във връзка с въвеждане на минимална работна заплата, за още данъчни облекчения и за удължаването на някои от досегашните помощи в подкрепа на населението.

Конте е убеден, че действа в съответствие с очакванията на членовете на Движението. Той припомня, че преди година и половина именно чрез онлайн вот членската маса на Движението одобри то да бъде част от управляващата коалиция на Драги, при условие че брани "зелените идеи". Сега, когато има риск за тези идеи, произтичащ например от изграждането на повече терминали за втечнен природен газ, на реактивиране на централите с въглища или на изграждане на инсинератор за отпадъци в Рим, Конте не вижда как би могъл да подкрепя подобни неща, без да изневери на очакванията на избирателите. Но тъй като възприема действията си като последователни, Конте засега не изтегля министрите си от правителството, защото смята, че няма основание да го прави, тъй като проблемите са дошли първо от страна на Драги, който се опитва да прокарва противоречащи на принципите на Движението неща, без да се вслуша в неговите възражения. По време на консултациите през уикенда представители на Движението подкрепиха линията на Конте. Днес консултациите продължават. Но все пак около петнайсетина висши представители са говорили и за оставане в коалицията на Драги, защото в противен случай една криза би могла да изложи на риск плана за възстановяване и развитие на икономиката на страната, пострадала от коронакризата, посочват "РАИ нюз" и "Скай ти джи 24".

"Скай ти джи 24" цитира и публикация в британското издание "Файненшъл таймс", в която се казва, че Италия има нужда от  Драги и че тази седмица ще бъде ключова не само за Италия". "Една политическа криза, засегна Рим във възможно най-лошия момент, в който има и криза заради цената на живота и заради войната в Украйна", посочва изданието. В публикацията се констатира, че от месеци е имало напрежение в  управляващата коалиция и че това неизбежно е сложило край на рядката стабилност, донесена от Драги на италианската политика.

"РАИ нюз" пък цитира съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, който казва, че президентът на САЩ Джо Байдън следи отблизо случващото се в Италия. Байдън изпитва дълбоко уважение към Драги, Вашингтон очаква много от това правителство, така че на неговото падане не се гледа положително отвъд Атлантика, коментира италианската медия.

В Брюксел също гледат с безпокойство на кризата. Страната получи европейски пари по програмите за възстановяване и подем на икономиката и сега трябва да разпредели тези суми възможно най-добре, ето защо е важно правителството на Драги да остане на власт до края на мандата на парламента, изтичащ догодина, посочват европейски представители.

Външният министър на Италия Луиджи Ди Майо, който доскоро бе член на "Движение 5 звезди", но през юни се отцепи от него с около 60 парламентаристи заради вътрешнопартийни различия с Конте основно относно политиката към Украйна, сега обвинява Конте във вендета, съобщават "Месаджеро", "Стампа" и АНСА. Според Ди Майо Конте все още не може да се примири, че преди година изгуби премиерския пост заради друга вътрешнополитическа криза, предизвикана тогава от партията на бившия премиер Матео Ренци. Ето защо Конте сега се опитва да си отмъсти на Драги, който го смени на премиерския пост, смята Ди Майо. Според външния министър ако ситуацията не се промени, в сряда Драги ще представи оставката си пред парламента и до петък президентът Серджо Матарела ще разпусне двете парламентарни камари. Ди Майо казва, че не е сигурен, че има руско режисиране на кризата, но е уверен, че Путин работи за дестабилизирането на Италия и Европа. Той допълва, че целият свободен свят иска правителството на Драги да продължи да управлява. В тази насока той е получил изявления от САЩ, Германия, Ватикана, Европейската комисия.

Лидерът на Демократическата партия Енрико Лета през уикенда  отново повтори тезата си, че има условия правителството на Драги да продължи да управлява, посочва в. "Фато куотидиано". Лидерката на патриотичната партия "Италиански братя" Джорджа Мелони пък подчерта, че страната има нужда от силно мнозинство и затова трябва да се отиде на избори сега. Тя добави, че в Италия сега се прави всичко, за да се попречи на едни избори, от които страната действително се нуждае, съобщава "Скай ти джи 24".

Лидерът на дясната "Форца Италия" Силвио Берлускони промени позицията си. В края на миналата седмица той не искаше избори, но сега говори за скъсване на пакта на доверие в управляващата коалиция. Заедно с лидера на крайнодясната "Лига" Матео Салвини той публикува изявление, в което двамата казат, че техните партии са готови в скоро време да се явят на избори, предаде АНСА.

Лидерът на "Италия Вива" бившият премиер Матео Ренци пък обвини "Движение 5 звезди", че се държи като неосъзнат тийнейджър, предизвикал криза, без да си дава напълно сметка какво прави. Той отхвърли съпоставките между действията на Конте сега и кризата миналата година, предизвикана от решението на "Италия Вива" да се изтегли от второто правителство на Конте и така да се стигне до управлението на Драги. Според Ренци тогава неговата партия  е действала напълно осъзнато и водена от идеята, че иска за премиер Драги вместо Конте, затова е постъпила така, пише в. "Соле 24 оре".

Същевременно кметовете на над 1000 на италиански града призоваха Драги да остане на поста си, съобщават италиански медии. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ