Израел разполага въоръжени роботи с дистанционно управление на Западния бряг

Израел разполага въоръжени роботи с дистанционно управление на Западния бряг

Израел разполага въоръжени роботи с дистанционно управление на Западния бряг

Израел е инсталирал роботизирани оръжия в две конфликтни точки на Западния бряг. Те могат да пускат сълзотворен газ, да изстрелват шокови гранати и гумени куршуми срещу палестинските протестиращи, съобщава Асошиейтед прес.

Оръжията използват изкуствен интелект за проследяване на целите си. Въпреки, че Израел обяснява, че технологията спасява животи, критиците й виждат в това ненормална реалност, която води до прецизиране и безкрайна окупация на Израел на Западния бряг. Същевременно по този начин израелските войници остават в безопасност. Новото оръжие идва в момент на повишено напрежение в окупирания Западен бряг, където безредиците рязко нараснаха през годината. Победата на твърдолинейния съюз на бившия премиер Бенямин Нетаняху и крайно десните представители на заселниците породи опасения за повече насилие.

Роботите са с две кули, всяка оборудвана с наблюдателна камера и дуло. Те бяха монтирани неотдавна на върха на военна охранителна кула, пълна с камери за наблюдение. Оттам военните следят бежанския лагер Ал-Аруб в южната част на Западния бряг. Когато млади палестински протестиращи се изсипват по улиците  и хвърлят камъни и запалителни бомби по израелските войници, роботизираните оръжия пускат  сълзотворен газ или изстрелват гумени куршуми, разказват свидетели пред агенцията.

Преди около месец военните поставиха роботите и в близкия град Хеброн, където войниците често се сблъскват с палестински жители, хвърлящи камъни. Армията отказа да коментира плановете си да разположи системата другаде на Западния бряг.

Палестинският активист Иса Амро каза, че жителите на Хеброн се опасяват, че новото оръжие може да бъде злоупотребено или хакнато без отговорност в потенциално смъртоносни ситуации. Хората също недоволстват от това, което според тях е тест на оръжие върху цивилни, добави той. „Ние не сме тренировъчен материал и терен за симулация за израелските компании“, каза той. „Това е нещо ново, което трябва да бъде спряно“, добавя той.“

До машините няма войници. Вместо това оръжията се управляват с дистанционно управление. С едно натискане на бутон войниците, скрити в охранителна кула, могат да стрелят по избрани цели.

Армията казва, че системата се тества на този етап и стреля само с „несмъртоносни“ оръжия, използвани за контрол на тълпата, като гумени куршуми и сълзотворен газ. Обитателите на Ал-Аруб казват, че кулите многократно са покривали лагера на хълма с газ. „Не отваряме прозореца, не отваряме вратата. Знаем, че не трябва да отваряме нищо“, каза собственикът на магазина Хюсеин ал Музиен.

Роботизираните оръжия все повече се използват по целия свят, като военните разширяват използването на дронове за извършване на смъртоносни удари от Украйна до Етиопия. Оръжия с дистанционно управление като израелската система на Западния бряг са използвани от Съединените щати в Ирак, от Южна Корея по границата със Северна Корея и от различни сирийски бунтовнически групи.  Израел, известен с напредналите си военни технологии, е сред водещите световни производители на дронове, способни да изстрелват прецизно управляеми ракети.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ