Китай настоява Япония да премахне въведения експортен контрол в областта на чиповете

Китай настоява Япония да премахне въведения експортен контрол в областта на чиповете

Китай настоява Япония да премахне въведения експортен контрол в областта на чиповете

Китайският министър на търговията Ван Вънтао призова Япония да прекрати контрола върху износа на полупроводникови елементи, наричайки го "грешно действие", което "сериозно нарушава" международните икономически и търговски правила, се казва в изявление на ръководеното от него министерство, предаде Ройтерс

Последното осъждане на експортните ограничения от страна на Китай беше отправено по време на разговорите на Ван с японския министър на търговията Ясутоши Нишимура на 26 май на конференцията на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Детройт.  

Япония и Нидерландия също като САЩ затегнаха експортния контрол, който има за цел да ограничи продажбата на някои инструменти за производство на чипове в Китай, налагайки забрана върху износа на 23 вида оборудване за производство на полупроводници. 

САЩ наложиха ограниченията миналата година с цел да забавят работата на Китай по суперкомпютри, които могат да се използват за разработване на ядрени оръжейни системи и системи за изкуствен интелект. 

Япония не е посочила изрично Китай при обявяването на ограниченията, заявявайки само, че изпълнява задължението си да допринася за международния мир и стабилност. 

В днешното изявление на китайското министерство на търговията се казва още, че Китай "е готов да работи с Япония за насърчаване на практическото сътрудничество в ключови икономически и търговски области". 

В петък Нишимура се срещна с министъра на търговията на САЩ Джина Раймондо и двамата се споразумяха да задълбочат сътрудничеството в изследванията и развитието на модерни чипове и технологии като квантово изчисление и изкуствен интелект.  

Ван също се срещна с Раймондо и търговския представител на САЩ Катрин Тай по време на срещата, критикувайки икономическата и търговската политика на САЩ спрямо Китай, включително ръководената от САЩ Индо-тихоокеанска икономическа рамка, която изключва Китай и има за цел да предостави алтернатива на влиянието на Пекин. 

САЩ, Япония и други членове на  групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7) по-рано през месеца се съгласиха да "намалят риска“, но не и да прекратят търговските си връзки с Китай. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ