Китай рязко е намалил доставките на стоки за Русия

Китай рязко е намалил доставките на стоки за Русия

Китай рязко е намалил доставките на стоки за Русия

Обемът на китайския износ за Русия от края на февруари до края на май се срина с 38 процента в сравнение с втората половина на 2021 г. Такива данни се съдържат в проучване на Института за световна икономика Петерсън (PIIE) за ефективността на западните санкции.

Според анализатори Пекин се притеснява да помага на Москва, за да не загуби достъп до американски и европейски технологии, както и до пазарите, на които продава продуктите си. В същото време вносът от Русия се увеличи рязко за същия период и достигна рекордните 10,3 милиарда долара.

Според експерти доставките на стоки от държави, наложили санкции срещу Русия, са намалели с около 60 процента за този период, а от страни, които не са наложили ограничения, с около 40 процента. През този период само три от 54-те страни отбелязаха леко увеличение на износа за Русия: Израел, Узбекистан и Бразилия. По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че се обсъждат планове за увеличаване на дела на китайските автомобили на руския пазар и отваряне на индийски вериги магазини в страната.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ