Кораб на безпилотен режим може да върне от МКС екипажа на авариралия Союз МС-22

Кораб на безпилотен режим може да върне от МКС екипажа на авариралия Союз МС-22

Кораб на безпилотен режим може да върне от МКС екипажа на авариралия Союз МС-22

Космическият кораб "Союз МС-23" може да лети до Международната космическа станция (МКС) в безпилотен режим, за да върне екипажа на "Союз МС-22" на Земята, каза ръководителят на „Роскосмос“ Юрий Борисов. Сега екипажът на МКС включва руските космонавти Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин, Анна Кикина, американските астронавти Франк Рубио, Джош Касада, Никол Ман и астронавтът на Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) Коичи Ваката.

„Ако ситуацията се развие по някакъв друг сценарий, ние, разбира се, имаме резервен вариант - ще бъде подготвен корабът „Союз МС-23“, който ще се скачи на станцията в безпилотен режим и ще върне екипажа“, каза Борисов. „Естествено, Союз МС-22 ще се върне в безпилотен режим“, добави той.

"Поздравете целия американски екип. Те се оказаха много достойни в тази ситуация и ни подадоха ръка", каза Борисов, говорейки на руския екипаж на борда на МКС. "Но се надявам, че в бъдеще ще се справим сами". "Вие дадохте пример на целия свят за това как да работим заедно в най-предизвикателната и трудна ситуация. Нека много политици се учат от вас", добави той, според стенограмата, публикувана от "Роскосмос".

На 5 декември „Роскосмос“ обяви отмяната на излизане в открития космос на космонавти от МКС по технически причини. Беше отбелязано, че в процеса на подготовка за излизане в открития космос е възникнало разхерметизиране на външната радиаторна верига на космическия кораб "Союз МС-22", скачен към МКС. Като възможна причина за теча в охладителната система на кораба беше посочено попадение на микрометеорит.

От държавната корпорация отбелязаха, че специалисти на Земята анализират последствията от теч в апаратно-агрегатния отсек на кораба и изучават неговия топлинен баланс. Въз основа на резултатите от проверката на състоянието на Союз МС-22 ще бъде взето решение за по-нататъшната полетна програма на станцията. Преди това „Роскосмос“ и НАСА заявиха, че всички системи на МКС и кораба работят нормално, а екипажът е в безопасност.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ