Лула да Силва положи клетва като президент на Бразилия, ще отиде на бдението за Пеле

Лула да Силва положи клетва като президент на Бразилия, ще отиде на бдението за Пеле

Лула да Силва положи клетва като президент на Бразилия, ще отиде на бдението за Пеле

Луис Игнасио Лула да Силва положи клетва като президент на Бразилия. Това е третият път, в който той заема най-важния пост в държавата.

В емоционална реч да Силва обеща да възстанови демокрацията и да изгради Бразилия от руините, в които, по думите му, я е оставил неговият предшественик - Жаир Болсонаро. В петък Болсонаро излетя за Съединените щати, в опит да избегне церемонията по предаването на властта.

Лула да Силва се връща на президентския пост след близо две десетилетия. Междувременно той влезе в затвора след корупционен скандал, но обвиненията срещу него бяха анулирани през миналата година.

„Последните няколко години бяха безспорно един от най-лошите периоди в историята ни. Епоха на мрак, съмнения и страдание, но краят на този кошмар дойде, след като суверенът даде своя вот на едни от най-важните избори откакто страната ни се върна към демокрацията. Избори, които показаха отдадеността на бразилския народ към демокрацията и институциите. Тази необикновена победа на демократичните сили ни кара да гледаме напред и да забравим различията си, които са много по-малко от това, което ни обединява – любовта към Бразилия и несломимата вяра в нашия народ”, каза в речта си Лула Да Силва. 

Броени часове след встъпването си в длъжност новият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва се очаква да присъства на бдението за футболната легенда Пеле. Това съобщи новинарският сайт Же 1, като цитира запознати с протокола източници.

Новият лидер иска лично да отдаде почит на трикратния носител на световната купа по футбол и ще пътува днес до град Сантос, където ще бъде погребението.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ