Москва предлага индивидуални споразумения с кредиторите си

Москва предлага индивидуални споразумения с кредиторите си

Москва предлага индивидуални споразумения с кредиторите си

Русия, която изплати със закъснение лихви по дълга си заради все по-многобройните санкции срещу нея, обяви днес, че е готова да се разбере директно с недоволните кредитори, предаде Франс прес. 
       
"Министерството на финансите на Русия информира, че е готово да разгледа и ако са налице необходимите мотиви, да уреди двустранно всички рекламации по цялостното изпълнение на дълговите задължения по руските еврооблигации "Русия 2022", се казва в разпространетото днес комюнике.

Ведомството публикува два имейл адреса, на които да се изпращат тези рекламации, уверявайки, че всички заявления ще бъдат разгледани.

Според Финансовото министерство известен брой външни държатели на облигации искат плащане на допълнителни лихви за периода от предвидената дата за погасяване  (4 април 2022 г.) до датата на ефективния трансфер на средствата до притежателите. Някои кредитори "смятат това закъснение на плащането, дължащо се единствено на незаконните действия на чуждестранни финансови посредници, за следствие от умишлено използване от емитента на заетите средства извън установения срок", се казва в съобщението.

В друго съобщение Министерството на финансите посочва, че лондонското подразделение на "Ситибанк" (Citibank) вече не играе никаква роля при плащанията по руски облигации, тъй като те са поети от Националния платежен депозитар (НПД). В края на май Русия обяви, че заради санкциите ще плаща на държателите на руски еврооблигации в рубли по същата схема с газа. 

Досега Москва успява да избегне неплатежоспособност, но среща все повече и повече затруднения с обслужването на дълговете си заради втвърдяването на западните санкции.

Вчера за първи път Комитетът на кредиторите (Credit Derivatives Determinations Committee - CDDC) обяви, че Русия не е извършила плащане на лихви по облигации на стойност 1,9 млн. долара с падеж на 4 април. От сайта на организацията става ясно, че членовете са дали отговор "да" на въпроса дали е настъпило "нарушение на задължение за плащане" от Русия. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ