Над 60 000 протестираха в Рим срещу бюджетния план на правителството

Над 60 000 протестираха в Рим срещу бюджетния план на правителството

Над 60 000 протестираха в Рим срещу бюджетния план на правителството

В Италия се проведе общонационална стачка на всички трудови категории срещу бюджетната програма на правителството. Площадите на големите градове се изпълниха с протестиращи, сред които представители на опозиционната Демократическа партия и много студенти, съобщи в кореспонденция БНР.

Най-големият митинг се състоя на площад Piazza del popolo в Рим, където се събраха над 60 000 души. От  трибуната му генералният секретар на най-големия синдикат – CGIL (Италианската конфедерация на труда) Маурицио Ландини заяви: "Стачкуваме, защото трябва да попречим страната да бъде доведена до безпорядък от това правителство". Ландини отбеляза, че така изпълнени площади със стачници не е имало от години насам. От другия голям синдикат UIL (Италиански съюз на труда), отбелязаха, че сред протестиращите е имало представители на въздушния транспорт, на които бе забранено да стачкуват. Те са използвали  почивният си ден, сменили са работната си смяна,  или излезли в неплатен отпуск, за да не бъдат наказани.

До края на месеца предстоят още четири стачки, на които също ще се изрази недоволство от съкращенията на бюджета в държавния сектор, общественото обслужване, пенсионната и данъчна система. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ