Нова партия се появява на политическата сцена в Румъния

Нова партия се появява на политическата сцена в Румъния

Нова партия се появява на политическата сцена в Румъния

Нова партия се заражда на румънската политическа сцена, но основното лице зад нея е добре познато - бившият премиер технократ и бивш еврокомисар Дачиан Чолош, пише Ваня Накова в обзорна статия за БТА.

Искането за основаване на партия Подновяваме европейския проект на Румъния (РЕПЕР) беше подадено на 2 юни в Букурещкия съд, съобщиха основателите на формацията - Дачиан Чолош и още четирима евродепутати, които в края на май подадоха колективно оставка от опозиционния Съюз за спасение на Румъния (ССР).

Това е поредният обрат в политическата кариера на Дачиан Чолош, който беше премиер в служебно правителство в периода ноември 2015-януари 2017, а преди това - министър на земеделието и еврокомисар по земеделието. От 2019 г. е евродепутат, а до 2021 е и лидер на политическата група "Обнови Европа" в ЕП.

През 2019 г. той създава Партията на свободата, единството и солидарността (ПЛЮС), която по-късно се съюзява с реформисткия Съюз за спасение на Румъния на тогавашния лидер Дан Барна. Двамата са съпредседатели на формацията ССР-ПЛЮС, която на парламентарните избори през декември 2020 г. се нарежда на трето място с 15% от гласовете и се включва в коалиционен кабинет с либералите, оглавяван от премиера Флорин Къцу.

Животът на това правителство обаче не беше дълъг. Коалицията се разпадна през есента на 2021 г., а скоро след това правителството падна от власт след вот на недоверие, иницииран от опозиционната Социалдемократическа партия (СДП).

Междувременно през октомври 2021 г. Чолош беше избран за едноличен лидер на ССР, който погълна неговата партия ПЛЮС.

След настъпилата политическа криза, в която никоя партия не беше склонна на компромиси, Чолош беше номиниран от президента Клаус Йоханис за премиер и се опита да състави еднопартийно правителство на малцинството - опит, който беше отхвърлен категорично от парламента. 

В крайна сметка ССР се оказа в ролята на опозиция на една могъща управляваща коалиция, обединяваща лявото и дясното - социалдемократи и либерали плюс партията на етническите унгарци. Това обаче не доведе до по-силно сплотяване на формацията, а напротив - появиха се разногласия.

Чолош се оттегли от председателския пост през февруари 2022 г., само четири месеца след като оглави партията, след като неговата програма за реформи бе отхвърлена от ръководството, близко до бившия лидер Дан Барна. Постът беше временно поет от бившия транспортен министър Каталин Друла.

Разривът между двата лагера обаче се задълбочи и на 31 май Дачиан Чолош и евродепутатите Рамона Стругариу, Драгош Пълсару, Алин Митуца и Драгош Тудораке напуснаха ССР и обявиха създаването на нов политически проект - РЕПЕР.

Партия РЕПЕР ще бъде "нова политическа инициатива за диалог и взаимодействие с обществото и бизнес общността, обединяваща човешки ресурси и решения на реалните настоящи кризи и предизвикателства пред румънското общество: разходи и качество на живот, енергийна и хранителна сигурност, върховенство на закона и зачитане на справедливостта, климат и цифрова трансформация", посочиха в съобщение петимата основатели.

"Бихме искали да станем репер за равенството на половете и шансовете. Надявам се този модел на съпредседатели жена и мъж, при който решенията се вземат с консенсус и равни мандати, да бъде запазен и след първия конгрес, на който ще се избере ръководството на РЕПЕР", заяви Рамона Стругару, която заедно с Драгош Пъслару временно съпредседателства новата партия. Тя отбелязва, че жените не са достатъчно добре представени в румънската политика и новата формация ще се опита да промени това.

Драгош Пъслару на свой ред уточнява, че би искал да привлече в новата партия специалисти, които могат да допринесат за решаването на социалните проблеми. По думите му "ентусиазирани хора" са се присъединили в "изненадващо голям брой" към новата формация още в първия ден от появата й.

Евродепутатът Драгош Тудораке изтъкна в интервю за телевизия Диджи 24, че "РЕПЕР не е партията на Дачиан Чолош, нито на петимата евродепутати, които са я регистрирали, а на онези, които се доверят на новия политически проект". Той каза, че визията и политическата програма на партията ще бъдат определени заедно с бъдещите членове на партията, но отбеляза, че формацията е ангажирана с доктрината на "етичния либерализъм".

По думите му, през последните 10 години в Румъния се забелязва нарастване на онази част от обществото, която вярва в т.нар. "постматериалистични ценности". "Искаме да сложим на масата една оферта, която да отговаря на очакванията на тази част от румънското общество, на 40% от електората", посочи той.

Вестник "Адевърул" коментира, че за мнозинството от наблюдателите на политическата сцена в Румъния обявеният от Чолош нов политически проект не е изненада. Изданието напомня, че РЕПЕР не е първият политически проект на бившия премиер, но отбелязва, че политическият контекст, в който беше лансирана партия ПЛЮС, беше много по-различен от настоящия, в който редица външни фактори влияят на вътрешната политика, а Чолош, който разполага с коза на влиянието си в Брюксел, "се чувства като риба във вода".

Според авторката Ралука Бобок формацията РЕПЕР, която тя определя като "радикални проевропейци", ще бъде диаметрална противоположност на другата опозиционна партия в Румъния - евроскептичния и антиглобалистки Алианс за единство на румънците (АЕР). "Най-вероятно РЕПЕР на Дачиан Чолош ще действа на политическата сцена като огледало на партия АЕР. Колкото повече АЕР се радиклаизират в националистическите и про-суверенитетски послания, толкова РЕПЕР ще предава по-радикални проевропейски послания", коментира авторката.

Анализаторът Дан Тапалага определя Чолош като "лидер на малките партии с големи лични проекти" и напомня, че основаваните от него формации никога не са участвали самостоятелно на избори. В коментар, публикуван от G4Media, Тапалага обвинява Чолош за разцепването на опозицията и прогнозира, че новият му проект ще се окаже "акт на политическо самоубийство".

Междувременно основаният през 2016 г. ССР, който получи над 22% на евроизборите през 2019 г., залагайки на антикорупционни послания, бележи спад на популярността си оттогава насам, пише сайтът Юрактив. На изборите през декември 2020 г. партията получи едва 15%, а според неотдавнашно проучване на института КУРС ССР остава на четвърто място след управляващите Социалдемократическа и Национално-либерална партия и опозиционния АЕР с едва 9% подкрепа.

Според сайта Хотнюз разцеплението на ССР не свършва с оттеглянето на петимата основатели на РЕПЕР. От старата партия ПЛЮС на Чолош, която се сля със ССР, идват 22 депутати и сенатори от общо 80-те, с които ССР разполага. Източници от ССР твърдят, че има още няколко парламентаристи, които са изразили готовност да подадат оставки и да се присъединят към формацията на Чолош.

"Адевърул" коментира, че напускането дори само на един сенатор от ССР или на шестима депутати ще лиши партията без възможността да внася жалби в Конституционния съд без външна помощ.

Анализаторите не са единодушни дали ще успее бившият премиер да пренареди политическата сцена в Румъния или новата му партия ще се окаже поредната краткотрайна инициатива, но мнозинството от тях са на мнение, че отцепването му ще подкопае още повече позициите на опозиционния ССР.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ