Пластмасов часовник, вместо скъпо бижу: Как италианците пазят туристите от улични кражби?

Пластмасов часовник, вместо скъпо бижу: Как италианците пазят туристите от улични кражби?

Пластмасов часовник, вместо скъпо бижу: Как италианците пазят туристите от улични кражби?

Хотелите в Неапол предлагат на гостите си нестандартна предпазна мярка срещу улични обири. Те им дават възможност да сменят скъпите си часовници с техни пластмасови еквиваленти по време на разходката из италианския град. Начинът за опазване на туристите от джебчии е измислен от президента на италианската туроператорска асоциация Aidit Чезаре Фоа, предава CNN.

Идеята идва, след кражба на луксозен часовник от ръката на френския актьор Даниел Отьой, за която се разшумя в местните медии.

Чезаре Фоа казва, че хотелите могат да осигурят на гостите си със скъпи часовници техни евтини пластмасови еквиваленти, за да могат собствениците им на спокойствие да разглеждат града, без да се притесняват, че ще станат жертва на уличен набег.

Италианската новинарска агенция ANSA съобщи миналата седмица за скандалния случай с Отьой, който бил обран почти като във филмов сюжет. Той бил с часовник за 39 000 евро от луксозната марка „Патек Филип“, който бил задигнат от китката му в движение, докато пътувал в такси на отворен прозорец от двама, профучали със скутер покрай колата.

„Важно е туристите в Неапол да могат да се наслаждават на спокойствието и мира в града, така че хотелите и градският съвет могат да помогнат да се гарантира, че тези гости се чувстват защитени и спокойни, като им осигурят пластмасов часовник“, казва Фоа.

Той добавя, че предложените часовници са уместен вариант не само за предотвратяването на кражби, но и в качеството им на уникални сувенири за туристите.

„Часовниците могат да бъдат украсени, възможно е да носят символ на Кампания (региона на Италия, чиято столица е Неапол) и така ще бъдат подходящи за подаръци на роднини и приятели“, обяснява Фоа.

Президентът на асоциацията на туроператорите коментира, че все пак Неапол не е по-различен от всеки друг в Италия като Милано, Рим или всеки друг голям град по света, където е възможно туристи и летовници да станат жертва на джебчии.

Фоа заяви, че неговото предложение за решение на проблема ще бъде рентабилно, защото пластмасовите часовници биха стрували около 10 евро. Все още не е ясно дали идеята ще влезе в сила, или не, но за заможните туристи може да се окаже по-лесно да се разделят с часовник за 10, вместо за 39 000 евро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ