Полша иска да играе по-голяма роля в ядрения възпиращ потенциал на НАТО

Полша иска да играе по-голяма роля в ядрения възпиращ потенциал на НАТО

Полша иска НАТО да ѝ позволи да играе по-голяма роля в отбранителната програмата на алианса за съвместно ползване на ядреното оръжие (Nuclear Sharing) с оглед на планираното от Русия разполагане на ядрено оръжие в Беларус, предадоха ДПА и БТА.

Последната дума по този въпрос е на САЩ, каза полският премиер Матеуш Моравецки в Брюксел според полската осведомителна агенция ПАП.

„Няма да стоим спокойно със скръстени ръце, докато (руският президент Владимир) Путин отправя все по-ескалиращи заплахи“, посочи той.

В момента Полша има участие по тези въпроси само на равнище консултации, например в Групата за ядрено планиране на НАТО, чиито заседания са при закрити врата.

Моравецки не уточни каква би могла да бъде по-засилената роля на Полша, която иска страната му да играе, като например дали има предвид и разполагане на ядрено оръжие на полска земя.

САЩ от доста десетилетия са разположили ядрено оръжие в няколко европейски страни, включително в Германия.

През март Путин обяви, че в Беларус ще бъде прехвърлено руско ядрено оръжие - в частност ракети „Искандер“, които могат да носят ядрени бойни глави.

Полша има 418-километрова обща граница с Беларус.

Възможно разполагане в Полша на ядрени оръжия може да доведе до неговото използване, коментира пред ТАСС бившият президент и заместник-председател на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев желанието на Варшава да участва в програмата на НАТО за съвместно използване на ядреното оръжие.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ