Путин уволни ръководителя на руската космическа агенция

Путин уволни ръководителя на руската космическа агенция

Путин уволни ръководителя на руската космическа агенция

Руският президент Владимир Путин освободи  Дмитрий Рогозин от поста ръководител на руската държавна  корпорация "Роскосмос", предадоха световните агенции.

Съответният указ е публикуван на сайта на Кремъл. С друг указ Путин освободи от поста му вицепремиера на Руската федерация Юрий Борисов, а с трети указ той бе назначен на досегашния поста на Рогозин начело на космическата агенция, посочва Франс прес.

Агенцията припомня, че Рогозин е известен с язвителния си изказ и прекомерния си национализъм. Той е на 58 години и беше начело на руската космическа агенция от повече от четири години, от края на май 2018 г., допълва ТАСС.

В миналото Рогозин е бил депутат от Държавната дума. От 13 юли 2002 г. до 20 януари 2004 г. е специален представител на Путин по проблемите на ексклава Калининград. Той отговаряше и за сключването на съответните договори за транзитиране на руски граждани и стоки през територията на Литва до Калининград, когато Литва стана член на ЕС. 

От 9 януари 2008 г. до 23 декември 2011 г. Рогозин бе постоянен представител на Русия към НАТО в Брюксел. А от 18 февруари 2011 г. до 25 април 2012 г. той бе специален представител на президента на Русия по въпросите на сътрудничество с НАТО в областта на противоракетната отбрана.

От 23 декември 2011 г. да 18 май 2018 г. Рогозин бе и вицепремиер в руското правителство и отговаряше за военно-промишления комплекс. После на този пост той бе сменен от Юрий Борисов, а самият Рогозин бе назначен начело на "Роскосмос". 

Новият ръководител на "Роскосмос" Юрий Борисов пък от 15 ноември 2012 г. до 18 май 2018 г. бе заместник-министър на отбраната на Сергей Шойгу и отговаряше за въпросите за превъоръжаването на руската армия. От 18 май 2018 г. той заема поста на вицепремиер. От 2018 г. до 2020 г. в правителството на Дмитрий Медведев той отговаряше за работата на отбранително-промишления комплекс на Русия, като в обхвата на този сектор влизат и космическите въпроси. Постът си Борисов запази и при следващия руски премиер Михаил Мишустин, обявил състава на кабинета си на 21 януари 2020 г., припомня руската информационна агенция. В сферата на отговорностите на Борисов досега бяха въпросите на държавната политика в областта на промишлеността, технологичния и атомния надзор, отбранително-промишления комплекс на страната, развитието на навигационната спътникова система ГЛОНАСС, военно-техническото сътрудничество с чужди страни, правоохранителните дейности, гражданската отбрана и устройството на руските държавни граници. 

По повод указа за освобождаване на Рогозин от ръководния пост на "Роскосмос" космическата агенция припомня, че при неговото управление тя е извършила 86 успешни пуска поред, което  е рекорд и е завършила строителството на Руската орбитална служебна станция, както и, че е създала инфраструктурата за изстрелването на на ракетата "Ангар" на космодрума "Восточний".  Била е пусната в действие и обсерваторията "Спектър-РГ". Била е изготвена и най-точната карта на Вселената в рентгенов диапазон. Проектирани са били спътниците от групата "Сфера", изпитани са били и ракетите "Сармат", изброява се още в съобщението на "Роскосмос". 

През времето, прекарано начело на "Роскосмос", Рогозин се открои сред руските бюрократи. Той редовно публикуваше провокативни тиради в "Телеграм" или пък мемове в "Туитър", отбелязва Франс прес.

За над четири години на поста Рогозин обаче не успя да спре залеза на руската космическа индустрия, белязана от остаряла техника и липса на иновации, както и от корупция. През 2020 г. Русия изгуби монопола на полетите в космоса на своите ракети носители и космически кораби "Союз", които са остарели, но надеждни. Тогава точно в действие влезе корабът "Спейс екс" на американския милиардер Илон Мъск.

От началото на руската офанзива в Украйна Рогозин се открои с войнствените си изказвания спрямо Запада. В тях той изтъкна какви разрушения може да причинят руските ядрени оръжия.

По темата за рокадите в Русия ТАСС допълва, че на мястото на вицепремиера Юрий Борисов в правителството сега е назначен Денис Мантуров, който е и министър на промишлеността и търговията. Той ще съвместява и двата поста. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Рогозин сега ще получи нова работа и няма каквито и да е поводи за недоволство към неговата работа начело на "Роскосмос", предаде ТАСС.

"Не, отстраняването на Рогозин не е свързано с никакви претенции към работата му. Там всичко  е нормално. Своевременно Рогозин ще бъде трудоустроен и ще отиде на нова работа. Ние ще съобщи това своевременно", каза кратко Песков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ