Путин вади Русия от Конвенцията за отговорността при корупция на Съвета на Европа

Путин вади Русия от Конвенцията за отговорността при корупция на Съвета на Европа

Путин вади Русия от Конвенцията за отговорността при корупция на Съвета на Европа

Проектозаконът за денонсиране на Наказателната конвенция на Съвета на Европа за корупцията беше внесен в Държавната дума в понеделник от руския президент Владимир Путин.  Съответният законопроект е включен в базата данни на законодателната дейност на Камарата на парламента на Руската федерация.  Става дума за денонсирането на Конвенцията, подписана от името на Руската федерация в Страсбург на 27 януари 1999 г.

В проектозакона се пояснява, че такова решение се взема във връзка с приемането от Комитета на министрите на Съвета на Европа на решение за прекратяване на членството на Руската федерация в Групата държави срещу корупцията (ГДК). В съответствие с условията на това решение, членството на Руската федерация в ГДК се прекратява, с изключение на случаите, когато групата следи за изпълнението от страна на Русия на задълженията, произтичащи от Конвенцията. Но от друга страна Руската федерация е лишена от правото да участват в обсъждането или приемането на доклади, както и правото на глас, се казва в обяснителната бележка към проекта на бележки закон.

Поради неприемливостта на подобни условия за Руската федерация, както и с цел предприемане на мерки, насочени към предотвратяване на дискриминационно отношение към Русия в рамките на механизмите за оценка на ГДК, се предлага денонсиране на Конвенцията и прекратяване на участието на Руската федерация в ГДК, се казва още в обяснителната записка.

Денонсирането на Конвенцията от Руската федерация няма да доведе до допълнителни разходи от федералния бюджет, се казва още в документа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ