Ракета носител изстреля телескопа „Евклид“ за изследване на тъмната енергия и материя

Ракета носител изстреля телескопа „Евклид“ за изследване на тъмната енергия и материя

Космическият телескоп „Евклид“, предназначен да изучава тъмната материя и тъмната енергия, беше изстрелян успешно с ракета носител Falcon 9, съобщава Phys.org.

Изстрелването е извършено от Кейп Канаверал, Флорида. След отделянето си от ракетата-носител, апаратът е изпратил първия си сигнал към Земята, както е планирано. Целта на едномесечния полет е точката на Лагранж L2, на милион и половина километра от Земята, където сега се намира телескопът „Джеймс Уеб“.

С най-широкото зрително поле от всеки космически телескоп, пуснат до момента, целта на „Евклид“ е да създаде най-голямата карта на Вселената, покриваща два милиарда галактики в повече от една трета от небето.

Предполага се, че устройството ще може да наблюдава галактики, светлината от които е отивала към Земята в продължение на 10 милиарда години. Това, според учените, ще позволи да се изследва тъмната енергия, която съставлява 70 процента от масата-енергия на Вселената, и тъмната материя, чийто принос е 25 процента от масата-енергия и 80 процента от реалната маса на Вселената.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ