Разговорите на финансовите министри на Г-20 минават под знака на войната в Украйна

Разговорите на финансовите министри на Г-20 минават под знака на войната в Украйна

Разговорите на финансовите министри на Г-20 минават под знака на войната в Украйна

Финансовите министри на страните от Г-20 трябва да вземат решения по отношение на икономическите предизвикателства, произтичащи от руската инвазия в Украйна, тъй като в противен случай хуманитарните последици ще бъдат катастрофални, заяви домакинът Индонезия в началото на срещата на министрите в Нуса Дуа на остров Бали , предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Западните представители остро атакуваха руските министри, присъстващи на срещата, а американският министър на финансите Джанет Йелън заяви, че "бруталната и несправедлива война" е отговорна за икономическата криза, пред която е изправен светът.

Индонезия опитва да намери общи допирни точки по време на разговорите, министър Шри Муляни Индравати посочи, че светът гледа на срещата с големи надежди и вярва, че Г-20 може да стигне до решение на проблеми като повишаващите се цени на храните и трудностите пред бедните държави да изплащат дълговете си.

"Ние сме наясно, че цената на неуспеха ни да работим заедно е по-висока, отколкото можем да си позволим. Хуманитарните последици от това за света и особено за много страни с ниски доходи биха били катастрофални", каза тя.

Шри Муляни призова колегите си да говорят по-малко за политика и "да градят мостове", по които да се стига до повече решения и конкретни действия.

Йелън обаче контрира, че руските финансови представители на срещата носят отговорност за "ужасяващите последици" от войната. "Започвайки тази война, Русия носи цялата отговорност за негативните последици за световната икономика, особено за високите цени на суровините", каза Йелън.

Според нея една от задачите на срещата е да убеди големите световни кредитори, включително Китай, да вземат мерки за облекчаването на дълговете на страни, които са в затруднено положение.

На срещата в Бали присъства руският зам.-финансов министър Тимур Максимов, докато Антон Силуанов взема участие виртуално от Москва. Максимов говори пред колегите си без те да напуснат залата, посочва започнат източник.

Западни представители нееднократно посочваха, че срещата на Г-20 не може да протече "както обикновено, заради присъствието на руски официални лица. Канадският финансов министър Кристия Фриланд каза на руснаците, че ги държи лично отговорни за "военните престъпления", извършвани в Украйна, съобщи западен представител за Ройтерс.

Фриланд, чиито прадеди по майчина линия са родени в Украйна, заяви при откриването на срещата, че войната е "най-голямата заплаха за световната икономика в момента".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ