Руският наследник на McDonald's остана без пържени картофи

Руският наследник на McDonald's остана без пържени картофи

Руският наследник на McDonald's остана без пържени картофи

Някои ресторанти на новооткритата руска верига за бързо хранене „Вкусно - и точка“, която замени McDonald's в Русия, временно ще спрат да сервират пържени картофи, предаде Би Би Си, позовавайки се на руски медии.

Недостигът на картофи означава, че клиентите ще трябва да изберат различна гарнитура, която да придружава техните бургери и хапки. Компанията казва, че очаква да върне пържените картофи в менюто до есента.

McDonald's се изтегли от Русия в знак на протест срещу нахлуването й в Украйна.

Американският гигант за бързо хранене продаде ресторантите си на руски бизнесмен и през юни няколко от обектите му отново отвориха врати под името „Вкусно - и точка“.

Месец след отварянето, един от ключовите елементи в менюто е дефицитен. Освен пържените картофи, скоро може да не са налични и „картофи по селски“.

В изявление за руската информационна агенция ТАСС компанията обясни, че 2021 г. е донесла лоша реколта за различни сортове картофи, които се използват в менютата на веригата.

В изявлението се посочва още, че компанията обикновено се е опитвала да доставя картофи от руски производители, но заради западните санкции вече е станало невъзможно да се внасят и картофи от други пазари, които биха могли да предложат временна замяна на местната реколта.

Въпреки това, в изявление в Telegram, озаглавено „Картофи има - и точка“ Руското министерство на земеделието се опита да омаловажава всички опасения относно недостига на картофи.

„Руският пазар е напълно снабден с картофи, включително преработени. Освен това вече пристигат доставки от новата реколта, което изключва възможността за недостиг“, казаха от министерството.

McDonald's отвори първия си ресторант в Москва през 1990 г., което бе прието като знак за по-тесни икономически и културни връзки на Съветска Русия със Запада.

Но повече от три десетилетия по-късно американската икона се оттегли от Русия заедно с десетки други западни компании в знак на протест срещу руската инвазия в Украйна.

Сега Русия е обект на широкообхватни западни санкции, които прекъсват веригите за доставки и увеличават безработицата. Очаква се руската икономика да се свие с до 10% през 2022 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ