Съдът в Страсбург: Швейцария не е защитила гражданите си от последици от изменението на климата

Съдът в Страсбург: Швейцария не е защитила гражданите си от последици от изменението на климата

Съдът в Страсбург: Швейцария не е защитила гражданите си от последици от изменението на климата

Швейцария не е изпълнила задължението си да защити своите граждани от опустошителните последици от изменението на климата, заяви Европейският съд по правата на човека в решение, което може да има последици за целия континент, предаде Блумбърг.

По дело, заведено от четири жени и швейцарска асоциация на възрастни граждани, съдът в Страсбург постанови днес, че „Конфедерация Швейцария не е изпълнила задълженията си“ по отношение на изменението на климата и по този начин е нарушила правото им на зачитане на личен и семеен живот.

„Имаше критични пропуски в процеса на въвеждане на съответната национална регулаторна рамка, включително неуспех на швейцарските власти да определят количествено, чрез въглероден бюджет или по друг начин, националните ограничения на емисиите на парникови газове“, постанови съдът.

Поредица от летни горещи вълни през последното десетилетие разбиха рекорди и доведоха до скок на температурите в цяла Европа, разтапяйки ледници в Швейцария и предизвиквайки горски пожари в Гърция, Испания и Португалия. В същото време други части на континента станаха свидетели на необичайно силни наводнения и други екстремни метеорологични условия, също свързани отчасти с изменението на климата.

Решението на съда обаче е само частична победа, тъй като той също така постанови, че четирите швейцарски жени не отговарят на критериите за статут на жертва и обяви жалбите им за недопустими.

Два други иска, заведени от французин и група младежи в Португалия, бяха отхвърлени като недопустими, тъй като мъжът вече не живее във Франция, а португалските младежи все още не са потърсили вътрешни правни средства за обжалване.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ