САЩ наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, настояваща за прекратяване на огъня в Газа

САЩ наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, настояваща за прекратяване на огъня в Газа

САЩ наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, настояваща за прекратяване на огъня в Газа

САЩ наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, настояваща за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня във войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" в Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че по този начин Вашингтон изпада в дипломатическа изолация, опитвайки се да защити съюзника си Израел.

Тринайсет членове на Съвета за сигурност подкрепиха проекторезолюцията, внесена от Обединените арабски емирства (ОАЕ), докато Великобритания се въздържа при гласуването. Вотът идва, след като генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди в сряда Съвета за сигурност за глобалната заплаха, която произлиза от продължаващата вече два месеца война в Газа.

"Какво е посланието, което изпращаме на палестинците, ако не можем да се обединим зад призива за временно спиране на масираните бомбардировки на Газа?", каза заместник постоянният представител на ОАЕ в ООН Мохамед Абушахаб.

Заместник постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Ууд каза, че проекторезолюцията е откъсната от действителността и "няма да промени нищо на терен". "Затова, макар САЩ силно да подкрепят установяването на траен мир, при който израелци и палестинци да могат да живеят в мир и сигурност, не подкрепяме призивите за незабавно прекратяване на огъня", допълни американският дипломат, цитиран от Асошиейтед прес.

"Нашите колеги от САЩ буквално пред очите ни подписаха смъртната присъда на още хиляди, ако не и на десетки хиляди мирни жители в Палестина и Израел, включително жени и деца, а също така на опитващите се да им помогнат служители на ООН. Историята ще даде оценка на тези действия на Вашингтон", каза заместник постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски.

САЩ и Израел се противопоставят на прекратяване на огъня, защото смятат, че това само ще облагодетелства "Хамас". Вместо това Вашингтон се обявява за паузи в бойните действия, за да се защитят цивилните и да се позволи освобождаването на взетите от "Хамас" заложници, посочва Ройтерс.

Междувременно американското правителство е поискало от Конгреса да одобри продажбата на 45 000 снаряда за израелски танкове "Меркава" на Израел, съобщиха един бивш и един настоящ американски служител, цитирани от Ройтерс.

Искането е отправено на фона на нарастващото обществено безпокойство, че американски оръжия се използват във война, която вече отне живота на хиляди цивилни в палестинския анклав.

Потенциалната сделка за продажба на снаряди на стойност повече от 500 млн. долара не е част от поискания от американския президент Джо Байдън допълнителен пакет военна помощ за Украйна и Израел, възлизащ на 110,5 млрд. долара, посочва Ройтерс. Тя следва да бъде одобрена от комисиите за външна политика на Сената и Камарата на представителите, които могат да протакат сделката или да проведат консултации с правителството като приведат своите доводи против нея.

Държавният департамент на САЩ обаче настоява двете комисии бързо да одобрят сделката, казаха един настоящ американски служител и бившият говорител на ведомството Джош Пол на фона на неодобрението на някои правозащитни организации относно използването на американски оръжия в конфликта между Израел и "Хамас".

"Предложението беше внесено в комисиите по-рано тази седмица и се очаква да бъде обсъдено в следващите 20 дни. Държавният департамент ги подканя бързо да вземат решение", каза Пол пред Ройтерс.

Бившият служител уточни, че не може "нито да потвърди, нито да коментира в детайли потенциални продажби на оръжие, докато официално не бъдат разгледани в Конгреса".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ