САЩ обещаха 368 млн. долара допълнителна хуманитарна помощ за Украйна

САЩ обещаха 368 млн. долара допълнителна хуманитарна помощ за Украйна

САЩ обещаха 368 млн. долара допълнителна хуманитарна помощ за Украйна

Американският държавен секретар Антъни Блинкън съобщи, че САЩ ще отпуснат допълнителни 368 млн. долара за подпомагане на украинските бежанци, написа Kyiv Post.

Блинкънн, който бе в Азия за срещата на върха на Г-20 и после посети Япония, за да отдаде почитта си на убития бивш министър-председател на Шиндзо Абе, написа в Twitter, че „ангажиментът към народа на Украйна е решителен. Съединените щати ще предоставят близо 368 млн. долара допълнителна хуманитарна помощ в подкрепа на хората в Украйна и бежанците, принудени да напуснат страната си, за да търсят безопасност в разгара на бруталната война на Русия”.

Според Върховния комисар на ООН за бежанците повече от 8,72 милиона души са преминали границите на Украйна. Порталът на Комисариата за бежанците сочи, че в Европа има 5,56 милиона украински бежанци.

Въпреки силната си финансова и военна подкрепа за Украйна, Вашингтон бе подложен на критики, че не е възприел „по-практичен подход“ към украинските мигранти, които стоят на границата с Мексико с надеждата, че снизходителната американска гранична охрана ще им позволи да я преминат по „хуманитарни” причини – статут, който позволява на чужденец да остане в САЩ до един година.

Държавният департамент обяви нова програма „Обединяване за Украйна“, която позволява на американците да спонсорират украинци да влязат в страната. Програмата, която се управлява от Службата за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS), се стреми да позволи на бежанците да получат одобрение за „хуманитарно условно освобождаване“, преди да пристигнат в страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ