Саудитска Арабия започна строителството на Тhe Line

Саудитска Арабия започна строителството на Тhe Line

Саудитска Арабия започна строителството на Тhe Line

Саудитска Арабия започна строителството на уникална 170-километрова идеално права линия (The Line), която ще свърже брега на Червено море с планините и долините на северозападната част на Кралството. Това съобщи турският ежедневник Daily Sabah. На брега на морето вече се строи нов технологичен град – Неом, на няколко нива, като най-горният ще бъде без превозни средства само за пешеходци, а две подземни нива са предвидени за инфраструктура и ултра-бърз транспорт.

Оформлението на линейния метрополис ще задоволява всички ежедневни нужди на жителите в рамките на пет минути пеша, а подземните нива ще свързват четири региона с максимално 20-минутно пътуване с цел развитие на отдалеченото северозападно крайбрежие на Червено море на кралството чрез създаване на най-съвременен технологичен център.

Главният изпълнителен директор на Неом Надхими ал-Наср подчерта, че това е „огромно начинание“ в начален етап, като досега са изпълнени само 1% от дейностите. „Ако посетите днес града, ще видите строителство навсякъде и региони, които се развиват“, добави той, допълвайки, че екипите „местят планини”, за да изградят подземни системи, които ще транспортират хора и стоки.Кралството започна строителството на града като част от „Визия 2030“ на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, като целта е да измести фокуса на икономиката от добива и търговията със суров петрол, да разхлаби социалните ограничения и да стимулира инвестициите. Акцентът обаче е върху намаляването на въглеродните емисии и опазването на околната среда. Проектът има претенции да е първият за последните 150 години за голямо градско развитие, проектирано около хора вместо пътища.
Въпреки протестите и съпротивата на местните жители по време на преместването, компанията планира да спази крайния срок и да продължи с изграждането на своя „устойчив, компактен и удобен за живеене“ метрополис, който ще посрещне първите си жители през 2024 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ