Siemens Energy изпрати на „Газпром“ лиценз за турбините на „Северен поток“

Siemens Energy изпрати на „Газпром“ лиценз за турбините на „Северен поток“

Siemens Energy изпрати на „Газпром“ лиценз за турбините на „Северен поток“

Германската компания Siemens Energy, основен производител на газови турбини, изпрати лиценз за износ, издаден от Канада, на „Газпром“. Това съобщава "Комерсант". Лицензът позволява ремонт и транспорт на газови турбини за "Северен поток" до края на 2024 г.

Според изданието сега турбината, която се намира в Германия, може да бъде изпратена в Русия в средата на седмицата, но при условие че „Газпром“ изпрати документите, необходими за митнически контрол -  промяна в базата за доставка (в момента Монреал ) до дадена точка в Русия.

Според действащото споразумение със Siemens Energy за ремонт на турбини, „Газпром“ трябваше сам да вземе ремонтираната турбина в Канада, но поради санкциите, наложени от тази страна срещу „Газпром“, това стана невъзможно. В резултат на това Siemens пое доставката на турбината в Русия. В същото време транспортната документация остана непроменена.

В средата на юни "Газпром" обяви технически проблеми с газопровода "Северен поток". Компанията каза, че газовите помпени агрегати на марката Siemens се ремонтират в Канада и не могат да бъдат върнати в Русия поради санкциите. На този фон дневната производителност на тръбопровода спадна с 40 процента от 16 юни.

„Понастоящем доставките на газ за газопровода „Северен поток“ могат да бъдат осигурени в размер до 100 милиона кубически метра на ден, при планиран обем от 167 милиона кубически метра на ден“, се казва в становище на Газпром.

По-късно главният изпълнителен директор на Siemens Energy Джо Кесер заяви, че спадът в доставките на руски газ за Германия е по политически причини, а не заради невръщането от ремонт на турбината за газопровода „Северен поток“, както твърдят руските власти.  „Много е удобно да въвлечете компания, която е известна в Русия, в конфликт. Дори и да беше така, това никога не би оправдало такова масово намаляване на газовия поток“, поясни Кесер. По-късно Siemens Energy се отрече от скандала около турбината за компресорната станция на „Газпром“ Портовая, която обслужва газопровода Северен поток.

Пътуването на турбината на газопровода "Северен поток" бе блокирано по време на транзита й към Германия. Според Ройтерс времето за доставка до Русия все още не е ясно. Причината за забавянето е липсата на разрешение от руска страна. Отбелязва се, че доставката на оборудване на Газпром може да отнеме дни или дори седмици. Според „Комерсант“ Русия все още не е предоставила необходимите документи за внос на турбината в страната. Освен това Германия все още не знае къде да достави турбината и през кой митнически пункт.

„Понякога изглежда, че Русия вече не иска да си върне турбината. Това означава, че наличието на технически проблеми е само претекст, а всъщност тук има политическа подплата, която противоречи на статута на Русия като гарант за енергийната сигурност на Европа“, каза министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек. От Канада, където турбината беше на ремонт, тя беше изпратена на 17 юли. Тогава се очакваше тя да пристигне в Русия приблизително на 24 юли, а работата по въвеждане в експлоатация ще отнеме още три до четири дни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ