Стреляха по словашкия премиер на излизане от заседание (допълнена)

Стреляха по словашкия премиер на излизане от заседание (допълнена)

Стреляха по словашкия премиер на излизане от заседание (допълнена)

Словашкият министър-председател Роберт Фицо е бил ранен при стрелба, по време на изнесено правителствено заседание, съобщи местната информационна агенция Teraz.sk.

Заседанието на кабинета се е провеждало в град Гандлов. Фицо е бил прострелян след края на заседанието, на излизане от сградата, където е било то и е откаран в болница от охраната си.

Информацията, че Фицо е ранен е потвърдена от заместник-председателя на парламента Любош Блаха. 

Според някои източници нападателят вече е задържан. "Ройтерс" също цитира свидетел, който казва, че е чул няколко изстрела и е видял полицията да арестува мъж.

Медии съобщават, че Робърт Фицо е в много тежко състояние. Според словашкия вестник словашкият вестник Novу Сas покушението е извършено, когато премиерът е излязъл пред хората. Преди да прозвучат изстрелите, някой от тълпата извикал „Робо, ела тук!". По неофициални данни произведени са четири изстрела, три от които са улучили политика в гърдите, стомаха и вероятно в главата.

Той е откаран с въздушна линейка в болница в Братислава. Заседанието на правителството е прекъснато за неопределено време, съобщи зам.-председателят на парламента Любош Блаха. „Това е ваше дело“, обвини тойопозицията, цитиран от портала Topky.

„Остро осъждам днешната брутална и безразсъдна атака срещу премиера Робърт Фицо. Аз съм шокирана. Пожелавам на Робърт Фицо много сили в този критичен момент, за да се възстанови от атаката“, заяви президентът на Словакия Зузана Чапутова.

Все още няма официален коментар от правителствената пресслужба, както и информация за състоянието на Фицо. Той пое управлението на страната през октомври миналата година, когато спечели парламентарните избори с кампания за прекратяване на военната помощ за Украйна. 

Очаквайте подробности!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ