Темата за тавана на дълга на САЩ хвърля сянка върху срещата на финансовите министри от Г-7

Темата за тавана на дълга на САЩ хвърля сянка върху срещата на финансовите министри от Г-7

Темата за тавана на дълга на САЩ хвърля сянка върху срещата на финансовите министри от Г-7

Противопоставянето между демократи и републиканци относно повишаването на тавана на дълга на САЩ засенчи срещата на финансовите лидери от Г-7, започнала днес, засилвайки страховете от рецесия в САЩ, докато централните банки търсят начин за постигане на меко приземяване за световната икономика, пише Ройтерс.

Президентът Джо Байдън оказа натиск върху републиканските законодатели в сряда да предприемат бързи действия, за да повишат тавана на заеми, които федералното правителство може да тегли, от текущите 31,4 трилиона долара, тъй като в противен случай рискуват да хвърлят най-голямата икономика в света в рецесия.

Очакваше се министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън да се сблъска с въпроси от колегите си от Г-7, които се срещат в японския град Ниигата, за това как Вашингтон възнамерява да предотврати сътресенията на финансовите пазари, които и без това са под напрежение след неотдавнашния фалит на три регионални банки в САЩ.

„Дефолт би застрашил напредъкът, за който работихме толкова усилено през последните години в нашето възстановяване от пандемията. И това би предизвикало глобален спад, който би ни върнал много назад“, каза Йелън в Ниигата в четвъртък.

Дълговата криза в САЩ е сериозно главоболие за Япония, която е тазгодишният председател на Г-7 и най-големият притежател на американски дълг в света.

Висшият финансов дипломат на Япония Масато Канда каза във вторник, че финансовите лидери на Г-7 може да обсъдят тавана на дълга на САЩ, но вероятно няма да го споменат изрично в съвместно изявление в края на срещата в събота.

„Г-7 няма да може да излезе с решение за това, което е чисто вътрешен и политически проблем на САЩ, въпреки че групата може да потвърди решимостта си да си сътрудничи за стабилизиране на пазарите в най-лошия сценарий“, каза Такахиде Киучи, анализатор в изследователския институт Nomura.

„Единствено Вашингтон носи отговорност да поправи това. Но когато нещата се объркат, всички останали страни поемат тежестта“, добави той.

Глобалните перспективи се влошават

Глобалните икономически рискове, включително упорито високата инфлация и последиците от агресивните увеличения на лихвените проценти в САЩ и Европа, вероятно ще бъдат сред ключовите теми на дебат за финансовите министри и централните банкери на Г-7.

Йелън каза, че световната икономика е на „по-добро място, отколкото мнозина прогнозираха преди шест месеца“, като инфлацията се забавя в много страни от Г-7, включително в Съединените щати.

Въпреки това бързото повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв тежи на икономиката на САЩ, а последните данни показват и признаци за слабост в Китай - втората по големина икономика в света.

Потребителските цени в Китай се повишиха с най-бавния темп от повече от две години през април, докато фабричната дефлация се задълбочи, показаха последните данни. Това помрачи надеждите на политиците, че възстановяването на търсенето в страната ще подкрепи глобалния растеж.

Други ключови теми, които ще бъдат обсъдени на финансовата среща на Г-7 включват начини за укрепване на глобалната финансова система, стъпки за предотвратяване на заобикалянето на санкциите срещу Русия заради нейното нахлуване в Украйна и диверсификация на веригите за доставки далеч от страни като Китай чрез партньорства с нации със ниски и средни нива на доходи.

Предходните битки за тавана на дълга на САЩ обикновено са завършвали с набързо договорено споразумение в последните часове на преговорите, избягвайки безпрецедентен фалит. През 2011 г. кавгата предизвика първото понижаване на най-високия кредитен рейтинг на САЩ. Ветераните от тази битка предупреждават, че настоящата ситуация е по-рискова, защото политическите разделения са се разширили.

Тогава финансовите лидери на Г-7 заявиха в изявление, че са „ангажирани да се справят с напрежението, произтичащо от настоящите предизвикателства по отношение на нашите фискални дефицити, дълг и растеж“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ