The Guardian: Пекин започна лов на шпиони в чуждестранни консултантски компании

The Guardian: Пекин започна лов на шпиони в чуждестранни консултантски компании

The Guardian: Пекин започна лов на шпиони в чуждестранни консултантски компании

Китайските власти подозират чуждестранни консултантски компании за съпричастност в шпионаж, съобщава The Guardian. 

„Много чуждестранни организации със съмнително минало са откраднали националните тайни и разузнавателна информация на Китай в ключови области чрез местни консултантски фирми и други индустрии. Някои местни консултантски компании нямат развито чувство за национална сигурност и за да получат икономически ползи, те често отиват на ръба на закона“, се казва в доклада, който беше излъчен по китайската държавна телевизия и е цитиран в публикация.

Според информацията, китайските власти вече са извършили редица обиски на офиси на международни консултантски фирми и провеждат пълномащабно им разследване. Обиските са извършени в офисите на консултантската фирма Capvision в Шанхай, Пекин, Суджоу и Шънджън.

През март силите за сигурност нахлуха в офисите на Mintz Group, след което китайският клон на компанията беше затворен, а петима нейни служители са арестувани. През април бяха обискирани офисите на американската консултантска фирма Bain & Company и разпитани нейни служители.

Съобщава се, че Capvision, със седалище в Китай, е плащала на служители на китайски държавни компании да предоставят класифицирана информация. За разкриване на държавни тайни на чуждестранни клиенти на Capvision, един от държавните служители беше осъден на шест години затвор.

Изданието отбелязва, че на този фон разширяването на закона за борба с шпионажа, според който 17 японски служители на консултантски фирми в Китай са били задържани в Китай през последните девет години, предизвиква безпокойство сред представителите на консултантските компании. По-рано беше съобщено, че японското външно министерство изиска Китай да освободи заподозрян за шпионаж.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ