Турция отлага преговорите за НАТО с Швеция и Финландия

Турция отлага преговорите за НАТО с Швеция и Финландия

Турция отлага преговорите за НАТО с Швеция и Финландия

Турция отложи тристранната среща с Швеция и Финландия относно кандидатурата им за НАТО. Това допълнително подкопа надеждите на скандинавските страни да се присъединят към западния отбранителен алианс след нахлуването на Русия в Украйна, съобщи Hurriyet Daily News в сряда.

Решението на Анкара дойде ден, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган упрекна Швеция, че е позволила изгарянето на Корана пред посолството на Анкара в Стокхолм.  „Очевидно е, че онези, които допуснаха подобен скандал пред посолството на нашата страна, вече не могат да очакват никаква услуга от нас по отношение на кандидатурата им за членство в НАТО“, каза Ердоган в понеделник.

Турски дипломатически източник каза, че третият кръг от тристранната среща е отложен от февруари за „по-късна дата“, без да предоставя подробности.

Трите страни проведоха два кръга от срещи за преглед на изпълнението на създаденото и подписано от тях в края на юни тристранно споразумение. Скандинавските държави обещаха да подкрепят борбата на Турция срещу тероризма и се съгласиха да отговорят на исканията на Анкара за депортиране или екстрадиция на заподозрени в „тероризъм“. Механизмът има за цел да оцени изпълнението на сделката.

Членката на НАТО Турция не е ратифицирала, но е одобрила тяхното присъединяване, което изисква единодушно одобрение от всички настоящи членове на алианса.  Швеция и Финландия са предприели някои стъпки, за да отговорят на опасенията на Турция, но Анкара казва, че са необходими по-конкретни действия, за да може турският парламент да ратифицира присъединяването им към алианса.

Премиерът на Швеция веднага призова „за размисъл, за спокойствие в процеса, за да можем да се върнем към функциониращи преговори между Швеция, Финландия и Турция“.  Улф Кристерсон каза, че е имало „провокатори, които са искали да развалят отношенията на Швеция с други страни“ и да осуетят опита й да се присъедини към водения от САЩ западен военен съюз.

„Няма по-важен въпрос за националната сигурност от това ние, заедно с Финландия, бързо да станем членове на НАТО“, каза Кристерсон.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ