Украйна изключва възможността да отстъпи територия на Русия, за да осигури мир

Украйна изключва възможността да отстъпи територия на Русия, за да осигури мир

Украйна изключва възможността да отстъпи територия на Русия, за да осигури мир

Украинският външен министър Дмитро Кулеба изключи възможността да се отстъпи украинска територия на Русия като част от мирно споразумение и заяви, че в момента не се водят мирни преговори между Москва и Киев, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Целта на Украйна в тази война е да освободим нашите територии, да възстановим териториалната си цялост и пълния суверенитет на Източна и Южна Украйна", заяви той по време на брифинг. "Това е крайната точка на преговорната ни позиция".

Този месец Русия пое контрола над Луганска област в Източна Украйна и се надява да завладее цялата територия, която все още не контролира в съседната Донецка област - част от промишления регион Донбас.

Кулеба съобщи в интервю, публикувано по-рано днес - преди разговорите в Истанбул с официални лица от Украйна, Русия, Турция и ООН, че сделка за възобновяване на блокирания от Русия износ на зърно, изглежда много близо.

"В момента няма никакви (мирни) преговори между Русия и Украйна, заради руската позиция и продължаващата агресия срещу нашата страна", заяви украинският външен министър. 

Запитан за решението на канадското правителство да върне на Германия ремонтираната турбина, нужна за газопровода "Северен поток 1" между Русия и Германия, Кулеба заяви, че Киев е определил действията като "грешка" по време на разговори с Берлин и Отава.

Канадското правителство заяви в събота, че издава "ограничено във времето и отменяемо решение", с което да освободи връщането на турбини от наложените им руски санкции, тъй като Европа се стреми да запази енергийните си потоци, докато не установи енергийна независимост от руския газ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ