Унгария официално потвърди, че е готова да ни наложи вето за Шенген

Унгария официално потвърди, че е готова да ни наложи вето за Шенген

Унгария официално потвърди, че е готова да ни наложи вето за Шенген

Унгария ще наложи вето върху влизането на България в Шенген, ако тя не премахне наложената допълнителна такса върху транзита на руски газ, съобщи официално унгарското външно министерство днес.

Заплахата за вето последва постигнатото в четвъртък споразумение между всички 27 членки на Европейския съюз с изключение на Унгария да започнат преговори за присъединяване на Украйна въпреки нахлуването на Русия, заобикаляйки възраженията на министър-председателя Виктор Орбан, като го накараха да напусне залата преди гласуването, припомня "Ройтерс".

Преди срещата на върха, премиерът Николай Денков съобщи пред журналисти в Брюксел, че е било получено предупреждение от Унгария за вето, ако не бъде премахната допълнителната такса за транзит на синьото гориво по "Балкански поток". Падането на ограниченията и съпротивата срещу допускането ни в Шенген най-вече от страна на Австрия бе ключова тема, поставена на масата на преговори от наша страна по време на лидерската среща в Брюксел. Изненадващо, Нидерландия, която също от години не е съгласна с влизането на България и Румъния в Шенген даде зелена светлина в четвъртък след заседанието на лидерите на ЕС. Премиерът в оставка Марк Рюте дори излезе с категоричен коментар, че България е постигнала видим напредък по критериите за присъединяване към Шенгенското пространство и Нидерландия трябва да отчете това. "Така че, трябва да бъдем справедливи. Иначе просто би било глупаво.", обобщава той.  

В днешното си съобщение унгарското външно министерство цитира външния министър на страната Петер Сиярто. "Дадохме ясно да се разбере на българите, че ако продължат да се държат така дълго време, ако застрашат сигурността на енергийните доставки за Унгария за дълго време, ще наложим вето върху влизането им в Шенген", казва Сиярто. По думите му, в този момент българските власти "изведнъж са започнали да се опитват да отменят този закон". 

Той уточнява, че Унгария ще се откаже от решението за вето веднага след като таксата бъде отменена. "Въвеждането ѝ беше скандален и враждебен акт, който напълно противоречи на европейското законодателство и застрашава сигурността на доставките не само в Унгария, но и в Сърбия и Северна Македония", посочи Сиярто.

Докато западноевропейските държави полагат големи усилия да се откъснат от руския газ, Унгария получава 4,5 млрд. куб. м газ годишно от Русия по силата на споразумение, подписано през 2021 г., главно през България и Сърбия, припомня "Ройтерс".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ