В Япония се провеждат избори за Камара на съветниците

В Япония се провеждат избори за Камара на съветниците

В Япония се провеждат избори за Камара на съветниците

В Япония се провеждат избори за Камара на съветниците - горна камара на парламента. Според политолози борбата ще се развие основно между трите водещи партии в Япония, една от които е Либерално-демократическата партия на загиналия Шиндзо Абе.

Припомняме ви, че на 8 юли бившият премиер Абе бе ранен смъртоносно по време на предизборно събитие в южния град Нара. За първи път в следвоенната история на страната политик от това равнище стана жертва на атентат. 

Полицията в Япония призна, че има пробив в мерките за сигурност на Шиндзо Абе. Властите твърдят, че заподозреният - 41-годишният Тецуя Ямагами, е смятал, че Абе е част от религиозна организация. Близки до следствието разкриват, че Ямагами е разорил майка си, служил е в японските военноморски сили 3 години, а последно е работил в завод в западна Япония.

Покушението шокира Япония и света. В събота тялото на бившия премиер беше превозено в дома му в столицата Токио, допълва БНР. Катафалката беше посрещната от облечени в черно членове на управляващата Либерално-демократическа партия, които отдадоха своята почит към най-дълго управлявалия премиер на страната. В понеделник ще има нощно бдение, а погребението на Шиндзо Абе е във вторник.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ