В страдащия от безпрецедентна суша Уругвай обвиниха Google в кражба на вода

В страдащия от безпрецедентна суша Уругвай обвиниха Google в кражба на вода

Плановете на американската мултинационална корпорация Google да използва огромни количества вода за охлаждане на собствените си сървъри в Уругвай се сблъскаха с остри критики от местни активисти, които обвиниха интернет гиганта в "кражба" на природни ресурси. Страната страда от най-тежката суша от 74 години насам, което е причина местното население да изпитва остър недостиг на питейна вода, съобщава The Guardian.

Гигантът за търсене е придобил 29 хектара земя в департамент Канелонес, за да построи център за данни в Южен Уругвай. Водата за охлаждане на сървърите обаче ще идва директно от общественото водоснабдяване, което може да изостри и без това сериозната криза в страната. На този фон лозунгът на организацията  за защита на водите и живота „Това не е суша, това е грабеж“ се разпространи в много райони на уругвайската столица, Монтевидео.

За охлаждане на сървърите на Google са нужни 7,6 милиона литра или два милиона галона вода дневно. Тези обеми са сравними с дневното потребление на 55 000 уругвайци. Проектът за център за данни обаче все още е в етап на одобрение, а от Google обещаха да коригира цифрите на фона на питейната кризав страната.

Поради критично ниските нива на валежите, необичайно високите температури, плитките реки и пресъхването на главното водохранилище, правителството на Уругвай приложи извънредна мярка за "допълване" на недостига в общественото водоснабдяване с вода от по-долното течение на река Санта Лусия. Тя обаче е солена, което направи чешмяната вода прави почти негодна за пиене. Президентът Луис Лакал Пу премахна данъците върху бутилираната вода и обяви ежедневното раздаване на два литра вода на 21 000 нуждаещи се граждани. Въпреки това бутилираната вода все още е недостъпна за стотици хиляди хора в Уругвай.

Продължителната суша засегна не само страните от Латинска Америка, включително Уругвай, но и редица африкански държави. От началото на 2023 г. общо почти 60 милиона души на континента са били засегнати от горещи вълни, изправени пред недостиг на храна и вода. В същото време Световната здравна организация (СЗО) прогнозира нови екстремни климатични явления за света през следващите месеци.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ