Виена насърчава проекти за защита на климата с 3 млн. евро

Виена насърчава проекти за защита на климата с 3 млн. евро

Виена насърчава проекти за защита на климата с 3 млн. евро

Броят на горещите дни във Виена се е удвоил през последните три десетилетия. Миналото лято дните с температури над 30 градуса в австрийската столица са били 24. За да смекчи последиците от изменението на климата, Виенската бизнесагенция (Wirtschaftsagentur Wien) насърчава компаниите да разработват проекти за опазване на климата в градовете в рамките на международния конкурс "Градове с нулеви емисии", съобщиха от Бюрото за международни връзки на Община Виена в София.

Агенцията ще отпусне общо три милиона евро за проектите, като отделна компания може да получи до половин милион евро за приноса си в опазването на околната среда. С този конкурс Виена и Виенската бизнесагенция искат да насърчат развитието на екологични технологии в градовете, за да ги направят по-устойчиви. 

Като част от конкурса се финансират проекти, които включват, наред с други неща, идеи за намаляване на емисиите въглероден двуокис, мерки за адаптиране към последиците от климатичните промени в градската среда, както и дигитални решения с положителен климатичен ефект.

По време на представянето на проекта заместник-кметът на Виена Петер Ханке покани всички екологично ориентирани компании и стартиращи фирми да представят своите идеи, като подчерта възможността за сътрудничество с градската община и нейните институции.

В австрийската столица се реализират много устойчиви проекти, които в същото време показват, че Виена е привлекателен център за устойчиви компании и стартиращи фирми. Един такъв пример е блокчейн компанията "Riddle&Code", която в сътрудничество с виенската енергийна компания "Wien Energie" дава възможност на живеещите в столичния квартал Леополдщат да продават електроенергията, която са произвели в собствените си соларни електроцентрали.

Конкурсът се отнася за международни и местни малки, средни и големи компании или компании, които са в процес на създаване. Проекти, ръководени от жени, ще бъдат субсидирани с допълнителни 10 000 евро, а чуждестранни компании, които планират да разширят бизнеса си във Виена, ще получат допълнителни 5000 евро. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ