Виолончелист и приятел на Путин обвинен за прехвърляне на милиони през швейцарски банки

Виолончелист и приятел на Путин обвинен за прехвърляне на милиони през швейцарски банки

Виолончелист и приятел на Путин обвинен за прехвърляне на милиони през швейцарски банки

Концертиращ виолончелист, свързан с руския президент Владимир Путин, е прехвърлил милиони франкове през швейцарски банкови сметки без никакви надлежни проверки. Това твърдят швейцарските прокурори в сряда при откриването на процеса срещу четирима банкери, които са обвинени, че са му помагали, предаде Reuters.

Четирима банкери са обвинени, че са помогнали на Сергей Ролдугин, близък приятел на Путин, да депозира милиони в швейцарски франкове в Швейцария. Според прокурорите, банкерите не са направили достатъчно, за да установят самоличността на истинския притежател на средствата.

Банкерите са трима руснаци, които работят в Цюрих и един швейцарец. Те отхвърлят обвиненията. Съгласно правилата в Швейцария имената им не могат да бъдат направени обществено достояние.

Властите казаха, че Ролдугин е притежател на две сметки, открити в "Газпромбанк Швейцария" през 2014 г., в които са били налети милиони франкове от Русия. Това се е случило въпреки че Ролдугин е в списъка на Швейцария за санкционирани руснаци и въпреки че той нямал регистрирана дейност като бизнесмен. 

Музикантът заяви пред "Ню Йорк таймс", че със сигурност не е бизнесмен и не притежава милиони, както се твърди от обвинението.

Случаят изважда наяве как хора като Ролдугин са използвани като подставени лица за прикриване на действителните притежатели на парите, се казва в обвинителния акт. В документа се казва, че Путин официално има приходи от 100 000 швейцарски франка и не е богат, но в действителност има огромни авоари, които се управляват от хора, близки до него.

В миналото Путин каза, че Ролдугин му е приятел, определи го като блестящ музикант и както бенефициент, спечелил честно пари от миноритарен дял в руска компания.

А Кремъл вече опроверга твърденията, че средствата на Ролдугин са свързани с руския лидер и ги определи като антируска "путинофобия". Кремъл припомни още, че финансовото състояние на Путин редовно се оповестява от него пред избирателите и той редовно декларира и каква заплата получава. Всичко това фигурира и в официални документи, които са публично достояние, твърдят от Кремъл.

Ролдугин вече е обект на американски санкции, наложени му след руската инвазия на Украйна. Министерството на финансите на САЩ го описа като част от системата за управление на офшорното състояние на Путин. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ